BLOG

Claude.ai kan nu visuele data analyseren: een test met wetenschappelijke grafieken 🔍

Claude kan sinds vorige week ook de visuele data in een pdf-bestand analyseren. Een significante verbetering ten opzichte van het alleen maar verwerken van de tekst van een pdf-bestand, zoals chatbots dat normaal doen. In het kader van ‘eerst zien dan geloven’ testte ik Claude’s nieuwe visuele capaciteiten met een wetenschappelijk artikel: “Towards Education 4.0: The role of Large Language Models as virtual tutors in chemical engineering.”

Mijn experiment:

  • Ik liet Claude grafiek 2a uit het artikel analyseren. Zie screenshot 1 hieronder.
Screenshot 1: Grafiek 2a uit het artikel

  • De beschrijving die Claude gaf van de grafiek, is helemaal correct. Mooi is dat er ook nog een ‘conclusie’ op volgt over wat de data betekent. Zie Screenshot 2 hieronder.
Screenshot 2: de beschrijving van Claude van de figuur

  • Om te controleren of Claude écht ‘keek’ en niet alleen de begeleidende tekst las, vroeg ik naar de kleur groen in de grafiek — informatie die niet in de tekst stond.  Claude gaf een correct antwoord op basis van de visuele data. Zie screenshot 3 hieronder.
Screenshot 3: De controlevraag voor Claude

Dit betekent dat je nu:

  • Direct vragen kunnen stellen over grafieken en visualisaties.
  • Efficiënter wetenschappelijke literatuur kunnen verwerken.
  • Sneller patronen kunnen ontdekken in visuele data.

Een praktische toepassing die ons werk weer een beetje makkelijker maakt!

💡 Wil je meer weten over de mogelijkheden van AI in het onderwijs, kijk dan op de website AI voor Docenten | Uw bron voor AI in het onderwijs die ik samen met Tom Naberink het opgezet. Of luister naar onze podcast ‘het AI-tussenuurtje‘.

#AIinOnderwijs #OnderzoekInnovatie #ArtificialIntelligence #OnderwijsInnovatie

Scroll naar boven