BLOG

Het AI-tussenuurtje aflevering 6: Waarom nemen onderwijsinstellingen AI niet serieus?

In de nieuwste aflevering van Het AI-tussenuurtje nemen Tom Naberink en ik jullie mee in een diepgaande discussie over de vraag waarom onderwijsinstellingen in onze beleving AI niet serieus genoeg nemen.  We beginnen met enkele opvallende nieuwtjes en duiken dan in ons hoofdthema. 🎧🤖

🛠️ Nieuwtjes van de week:

  • Nobelprijs voor natuurkunde toegekend aan AI-pioniers, wat de erkenning van AI’s impact onderstreept.
  • ChatGPT’s nieuwe Canvas-functie (voor betaalde gebruikers), die het schrijfproces aanzienlijk verbetert.
  • AI-sandbox: eerste ervaringen met AI-ondersteund afstuderen, waarbij studenten verrassend snel vooruitgang boeken.
  • Praktische tips voor het transcriberen en notuleren van gesprekken met behulp van AI-tools, wat docenten en studenten veel tijd kan besparen.

🕵️ Ons hoofdthema: Waarom nemen onderwijsinstellingen AI niet serieus genoeg?

Het onderwerp van deze week is prikkelend: waarom lijken onderwijsinstellingen AI nog steeds niet serieus te nemen? We merken dat veel instellingen achterlopen, terwijl AI in rap tempo een onmisbare rol begint te spelen. In deze aflevering analyseren we enkele belangrijke redenen waarom dit gebeurt en wat we kunnen doen om verandering te stimuleren.

1️⃣ Gebrek aan kennis bij bestuurders

We zien dat veel bestuurders nog weinig lijken te weten over de huidige mogelijkheden van AI en de potentiële impact op het onderwijs. Deze onwetendheid leidt vaak tot passiviteit en een gebrek aan visie, waardoor de nodige veranderingen niet worden doorgevoerd. Hoe hard je als docent of student ook werkt aan innovatie in je onderwijs, wanneer er niet vanuit het bestuur van een onderwijsinstelling urgentie wordt gevoeld, loop je snel tegen grenzen aan. Of positiever geformuleerd, wanneer een bestuur zelf wel goed op de hoogte is en urgentie voelt, is het verantwoord integreren van AI in het onderwijs een veel makkelijker te behappen klus. 

2️⃣ Gebrek aan aandacht voor AI in initiatieven

Hieronder twee voorbeelden die typerend zijn voor het gebrek aan urgentie op het thema AI in onderwijs.

1) Het Comenius Netwerk definieert zeven ‘circles’ waarin de belangrijkste onderwijs-innovatieve thema’s staan (https://www.comeniusnetwerk.nl/circles_/default.aspx). Van deze zeven thema’s, gaat er slechts één een heel klein beetje over AI.

2) De HAN, onze eigen hogeschool, heeft een Koersbeeld (https://www.han.nl/over-de-han/waar-staan-we-voor/koersbeeld/) waarin de ambities voor de komende jaren beschreven staan. Ook hier geldt: Van de zes strategische doelen is er in één doel nu een klein onderdeel over AI opgenomen. 

Beide voorbeelden tonen aan dat we voorlopig niet kunnen rekenen op een duidelijk sturing van ‘bovenaf’ om AI een veel urgentere en belangrijkere prioriteit te maken in ons onderwijs. 

3️⃣ Tegenargumenten onder de loep

Vaak worden er dezelfde tegenargumenten aangevoerd tegen het gebruik van AI in het onderwijs: het zou niet slim zijn, de creativiteit beperken, niet sociaal zijn of ons afhankelijk maken van Amerikaanse technologie. Maar zijn deze argumenten wel terecht? Neem bijvoorbeeld het bezwaar dat AI niet creatief zou zijn. Er zijn tal van onderzoeken die laten zien dat AI juist kan bijdragen aan creatieve processen, vooral wanneer het wordt gecombineerd met menselijke, of zelfs zonder menselijke hulp (https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-digital-self/202403/is-ai-more-creative-than-humans#:~=A%20new%20study%20compared%20human,creativity%2C%20avoiding%20human%20rating%20biases.). In de podcast bespreken we ook uitgebreid de andere tegenargumenten. In de podcast bespreken we ook de andere tegenargumenten uitgebreid.

4️⃣ AI als game-changer

AI is niet zomaar een nieuwe technologie; het verschilt fundamenteel van eerdere innovaties in het onderwijs. AI gaat een stap verder dan de digitale revolutie. Waar de digitale revolutie kennis vrij beschikbaar heeft gesteld voor iedereen, doet ai dat met intelligentie. Deze democratisering van intelligentie zorgt ervoor dat iedereen, ongeacht achtergrond of opleiding, niet alleen toegang kan krijgen tot geavanceerde kennis maar nu ook hulp kan krijgen bij het begrijpen ervan. Dit verandert de rol van de docent wezenlijk.

Dit alles en nog veel meer bespreken Tom Naberink en ik in aflevering 6 dus!

Luister de volledige aflevering hier: Spotify-link naar aflevering 6

Hoe zie jij de rol van AI in het onderwijs? Herken je onze stelling?

#AIinOnderwijs #OnderwijsInnovatie #AITussenuurtje #ToekomstVanOnderwijs

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?