PODCAST

NotebookLM verdient veel meer aandacht dan alleen de podcast hype

De afgelopen week zijn er veel voorbeelden voorbijgekomen van de podcasts van Google’s NotebookLM. Deze innovatie krijgt terecht veel aandacht, aangezien het een indrukwekkende toepassing is van AI-technieken die een blik op de nabije toekomst biedt. In dit artikel wil ik echter verder kijken dan deze hype en de bredere kracht van NotebookLM belichten. Door  recente verbeteringen is deze omgeving nog waardevoller geworden voor het onderwijs.

Wat is NotebookLM eigenlijk?

NotebookLM is een gratis werkomgeving waarin je met één klik ‘Notebooks’ kunt aanmaken. In deze notebooks plaats je documenten van allerlei aard, vaak gerelateerd aan één onderwerp. Gemini, het AI-model achter NotebookLM, verwerkt deze documenten direct en genereert een samenvatting met de essentie van alle geüploade inhoud.

Screenshot van de Notebook omgeving waarin ik zojuist dit artikel heb geupload.

Vervolgens kun je ‘in gesprek’ gaan met je documenten. Dit kan via een chatfunctie of door gebruik te maken van vooraf gedefinieerde opties zoals het genereren van veelgestelde vragen, studiemateriaal, overzichtsdocumenten, tijdlijnen en inhoudsopgaves.

Screenshot waarin twee notities te zien zijn.

Deze interacties resulteren in ‘notities’ die je kunt bewaren en later bewerken. Je kunt zelfs meerdere notities combineren voor verdere analyse, zoals het maken van een samenvatting van verschillende gesprekken of het creëren van een studiegids.

De veelbesproken podcastfunctie is momenteel alleen beschikbaar in het Engels. Ik verwacht dat het niet lang zal duren voordat deze ook in de Nederlandse taal kunnen worden gegenereerd. Ook zal er ongetwijfeld snel een mogelijkheid komen om de inhoud en vorm van de podcast met prompting te sturen.

Wat is er nieuw?

Recente updates hebben de functionaliteit van NotebookLM verder uitgebreid:

·        Je kunt nu ook YouTube-video’s en websites (via URL) toevoegen aan je documenten.

·        Het is mogelijk om je notebook te delen met anderen, waarbij je kijk- of schrijfrechten kunt toekennen.

Waar kun je het voor gebruiken in het onderwijs?

NotebookLM biedt diverse mogelijkheden voor het onderwijs. Hier zomaar wat voorbeelden waar ik aan denk:

1.     Persoonlijke studieassistent: Studenten kunnen NotebookLM gebruiken om complexe onderwerpen beter te begrijpen door vragen te stellen, samenvattingen te maken en oefenvragen te genereren.

2.     Collaboratief leren: Door notebooks te delen kunnen studenten samenwerken aan projecten, elkaars notities aanvullen en gezamenlijk kennis opbouwen.

3.     Voorbereiden van lessen: Docenten kunnen NotebookLM gebruiken om lesmateriaal te organiseren, kernpunten te identificeren en relevante vragen voor te bereiden.

4.     Onderzoeksondersteuning: Voor het schrijven van papers of scripties kan NotebookLM helpen bij het analyseren van bronnen, het structureren van informatie en het genereren van nieuwe inzichten.

Kortom, ik zou iedere student en docent aanraden eens te werken met NotebookLM. Ik ben heel benieuwd of jij NotebookLM al gebruikt en wat voor usecases je hebt ontdekt! Laat het weten in de reacties.

#AI #Onderwijs #NotebookLM #Aivoordocenten

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?