Blogs

Algemeen Dagblad: HAN-docent scoort met site over ChatGPT voor studenten: ‘Dit is een enorme kans’

Link naar artikel: HAN-docent scoort met site over ChatGPT voor studenten: ‘Dit is een enorme kans’ | Nijmegen | AD.nl

De Nijmeegse docent Sportkunde Tom Naberink lanceerde anderhalve maand geleden een site voor studenten over omgaan met ChatGPT: aivoorstudenten.nl. Die trok meteen duizenden bezoekers en krijgt daarom nu al een ‘zusje’ voor docenten.

Niemand stak zijn vinger op toen docent Sportkunde Tom Naberink (32) begin 2023 aan zijn studenten vroeg wie ChatGPT had gebruikt voor de opdracht. Die luidde: maak een buyer persona, zeg maar een uitgebreid profiel, van een doelgroep die je iets wil verkopen.

 Naberink was stomverbaasd dat het stil bleef: ,,Want dit was bij uitstek een opdracht waarover je ChatGPT kunt laten meedenken en -schrijven.”

Terwijl het studenten zoveel tijd kan schelen en het daarnaast de kwaliteit van je werk enorm kan verbeteren

Het had natuurlijk gekund dat een enkele slimmerik in deze klas dacht: ‘Ik kijk wel uit, ik ga echt niet zeggen dat ik een computer mijn opdracht heb laten schrijven’, maar die indruk kreeg Naberink dus niet: ,,Ze hadden er echt nog helemaal niets mee gedaan, terwijl ChatGPT toen al enkele maanden online stond.”

 
 

Hoe laat je ’m voor je werken?

Naberink, werkzaam op Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), liet toen in de les zien hoe ChatGPT werkt. Daarna maakte hij een Wordbestand over hoe je met de ‘intelligente’ chatbot kunt werken en stuurde dat naar dertig studenten. ,,Na een week was de link 250 keer aangeklikt. Ik zit op het goeie spoor, dacht ik toen.”

Het Wordbestand vormde de basis van aivoorstudenten.nl, een site die Naberink anderhalve maand geleden lanceerde en die sindsdien duizenden bezoekers heeft gehad. Dat ‘ai’ in de naam van de site staat voor artificial intelligence (kunstmatige intelligentie) en dat is de technologie die ChatGPT gebruikt.

Scholen zullen op een andere manier moeten gaan toetsen

‘Studenten laten massaal hun scriptie schrijven door ChatGPT’, kopte dagblad De Gelderlander onlangs. ‘Wat vreemd’, dacht Naberink toen hij dit bericht las, want hij spreekt juist dagelijks studenten die niet of nauwelijks gebruikmaken van ChatGPT en andere AI-programma’s. ,,Terwijl het studenten zoveel tijd kan schelen en het daarnaast de kwaliteit van je werk enorm kan verbeteren.”

 

Brainstormen maar!

Als Naberink de bezoekcijfers van aivoorstudenten.nl en wat hij van studenten hoort naast elkaar legt, dan concludeert hij juist: ,,De interesse is er zeker, maar een groot deel van de studenten heeft deze enorme kans nog niet gegrepen.” Docenten zouden ChatGPT-gebruik wellicht meer moeten stimuleren, vindt hij, maar wat voor studenten geldt, is zeker ook waar voor docenten: ,,Wat je er allemaal mee kunt, is nog te onbekend.”

En daarom krijgt aivoorstudenten.nl er al een ‘zusje’ bij: aivoordocenten.com. Naberink heeft die site samen met HAN-collega Marcel Mutsaarts ontwikkeld.

Is ChatGPT ook creatief?

Uit de vele berichten in de media blijkt dat onderwijsinstellingen, de HAN ook, nog volop nadenken over de vraag: wat mogen onze studenten wel en niet met ChatGPT doen voor het werk waarop ze beoordeeld worden?

Ook Naberink snijdt op de site het onderwerp plagiaat aan. Hij adviseert studenten om transparant te werken: zet het erbij als je ChatGPT hebt gebruikt. ,,Scholen zullen op een andere manier moeten gaan toetsen”, zegt de docent. ,,Meer doen met presentaties bijvoorbeeld, waarbij je doorvraagt op de kennis van studenten.”

Ik zie geen goede oplossing hoe het onderwijs dit moet oppakken

Hoe reageerden zijn collega’s eigenlijk op aivoorstudenten.nl? ,,Ik kreeg positieve en negatieve reacties. Niet iedereen dacht dat ChatGPT ook al creatieve dingen kan oppakken. Dat leidde tot leuke discussies waarbij we de laptop hebben aangezet om te kijken wat ChatGPT doet als je vraagt: bedenk een guerrillacampagne voor een nieuwe vestiging van Decathlon in Zwolle.”

De HAN doet er volgens Naberink, die de site op persoonlijke titel heeft gemaakt, alles aan om studenten voor te bereiden op werken in de praktijk. ,,Maar zeker weten dat marketeers al volop met ChatGPT werken om zo’n guerrillacampagne te bedenken. Dat moet je studenten dus ook leren.”

Serieus nemen

De AI-technologie werd in november 2022 wereldwijd geïntroduceerd. De docent noemt het ‘bizar’ hoe snel het gaat. ‘Brussel’ mag dan nadenken over EU-regels voor het gebruik van AI, het onderwijs moet er nu iets mee, vindt Naberink.

,,Over een jaar kunnen we er dingen mee die we nu nog niet voor mogelijk houden. Ik zie geen goede oplossing hoe het onderwijs dit moet oppakken.” Er zit volgens hem maar een ding op: ,,De ontwikkeling heel serieus nemen en ons aanpassingsvermogen vergroten.”

Verslagen schrijven? ChatGPT kan ook je onvermoeibare studiemaatje zijn 

Op aivoorstudenten.nl legt Naberink onder meer uit hoe je met ChatGPT kunt brainstormen, een toepassing waar hij zelf heel enthousiast over is: ,,Hoe mooi is dat? Hij komt écht met ideeën die je zelf niet kunt bedenken en als je die combineert met je eigen suggesties, wordt het eindresultaat gewoon nog beter.”

Op zijn site laat hij verder met tekst en video’s zien hoe de chatbot helpt om je schrijfstijl te verbeteren en hoe je hem een tekst die je geschreven hebt, kunt laten nakijken: op spelfouten én of alles erin staat. 

Iedereen heeft het volgens Naberink steeds over die verslagen die studenten nu niet meer zelf hoeven te schrijven. Klopt, maar wie weet dat de chatbot ook een onvermoeibaar studiemaatje kan zijn? ,,Zet een pdf van een studieboek in ChatGPT en zeg: stel me eens een paar kritische vragen.”

Ben kritisch op ChatGPT

En ChatGPT kan helpen bij klussen die studietijd vreten, maar waar geen eer aan te behalen valt, zoals opgenomen interviews omzetten in geschreven tekst. ‘Transcriberen is niemands hobby’, schrijft de docent op aivoorstudenten.nl. Maar wie tien minuten tijd heeft en de korte stappen op de site volgt, kan dit voortaan laten doen.

Naberink moedigt bezoekers van de site aan om kritisch te zijn op waar ChatGPT mee komt. Hij geeft daar tips voor en een quiz, waarbij je moet kiezen welke tekst van rapper Eminem is en welke de chatbot heeft geschreven. 

Er staan ook waarschuwingen op, bijvoorbeeld dat de chatbot af en toe afgeremd moet worden in zijn enthousiasme, dat -ie zelfs kan gaan ‘hallucineren’ en wat je dan moet doen, en dat de informatiebronnen die ChatGPT gebruikt voorlopig gaan tot het najaar 2021.

 

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?