Best Practices

goede voorbeelden van inzet generatieve Ai in het Nederlandse onderwijs

Ook in Nederland zijn we druk bezig met het verantwoord inzetten van generatieve AI om het onderwijs te verrijken. Op deze pagina willen we allerlei goede voorbeelden verzamelen zodat we elkaar kunnen inspireren. Heb je ook een goed voorbeeld? Stuur het vooral op! Het idee:

๐ŸŽฅ Docenten, onderzoekers, managers, onderwijsmakers maken een korte video van 1 tot 5 minuten. Met slides mag, hoeft niet. Hoe laagdrempeliger, hoe beter – zorg wel voor goede audio.

๐Ÿ’ก In de video vertel je hoe je AI inzet, bijvoorbeeld rondom toetsing, beleid, of bij het leerproces. Wat werkt, wat niet?

๐Ÿ“ฉ Deze video stuur je naar hallo@barendlast.com, met in het onderwerp “๐„๐๐ฎ๐€๐ˆ ๐ฉ๐ซ๐š๐œ๐ญ๐ข๐œ๐ž ๐ฏ๐ข๐๐ž๐จ”, met daarbij een titel en een korte omschrijving van 3-5 zinnen.

Dit initiatief is een samenwerking tussen Marieke van Osch, Tom Naberink, Marcel Mutsaarts, Pascal Mariany en Barend Last. 

Ruud Heesen: AI-muziek over lesstof

Ruud Heesen is docent Filosofie en Scheikunde op het Varendonck College. Hij zet AI in om muziek te maken om de leerstof wat leuker te maken en het beter te laten beklijven bij de leerlingen.

Erdinc Sacan: AI Hackathon voor studenten

Hoe zorgen we ervoor dat studenten en collega’s meer gebruik gaan maken van generatieve AI? Erdinc vertelt hoe je een Hackathon kan inzetten om studenten te stimuleren aan de slag te gaan met generatieve AI.

Wilfred Rubens: ChatGPT voor oefentoetsen

Via deze opdracht ervaren lerenden dat je een generatieve AI-toepassing als ChatGPT kunt gebruiken voor het samenstellen van oefentoetsen die bestaan uit meerdere vragen, antwoorden en feedback.

Barend Last: Toetsing aanpassen

Hoe maken we het onderwijs ‘hufterproof’ in tijden van AI? In deze video wordt toetsing kritisch bekeken en wordt er ingegaan op constructieve afstemming.

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo ๐Ÿ‘‹
Kunnen we je helpen?