Best Practices

goede voorbeelden van inzet generatieve Ai in het Nederlandse onderwijs

Ook in Nederland zijn we druk bezig met het verantwoord inzetten van generatieve AI om het onderwijs te verrijken. Op deze pagina willen we allerlei goede voorbeelden verzamelen zodat we elkaar kunnen inspireren. Heb je ook een goed voorbeeld? Stuur het vooral op! Het idee:

🎥 Docenten, onderzoekers, managers, onderwijsmakers maken een korte video van 1 tot 5 minuten. Met slides mag, hoeft niet. Hoe laagdrempeliger, hoe beter – zorg wel voor goede audio.

💡 In de video vertel je hoe je AI inzet, bijvoorbeeld rondom toetsing, beleid, of bij het leerproces. Wat werkt, wat niet?

📩 Deze video stuur je naar hallo@barendlast.com, met in het onderwerp “𝐄𝐝𝐮𝐀𝐈 𝐩𝐫𝐚𝐜𝐭𝐢𝐜𝐞 𝐯𝐢𝐝𝐞𝐨”, met daarbij een titel en een korte omschrijving van 3-5 zinnen.

Dit initiatief is een samenwerking tussen Marieke van Osch, Tom Naberink, Marcel Mutsaarts, Pascal Mariany en Barend Last. 

Thomas Vliebergh – Grote contextvensters

Met meer werkgeheugen kan je méér zien. In deze video leren we hoeveel chatbots vandaag maximaal kunnen zien in één keer. Dat gebruiken we om hele grote documenten of verschillende bronnen als input te gebruiken. Daarom gaan we dieper in

Josien Boetje – AI voor onderzoekers

Josien Boetje van de Hogeschool Utrecht legt in deze video uit hoe je generatieve AI kunt inzetten bij onderzoek. Ze bespreekt hoe zij het zelf inzet in alle 6 fases van onderzoek.

Ruud Heesen: AI-muziek over lesstof

Ruud Heesen is docent Filosofie en Scheikunde op het Varendonck College. Hij zet AI in om muziek te maken om de leerstof wat leuker te maken en het beter te laten beklijven bij de leerlingen.

Erdinc Sacan: AI Hackathon voor studenten

Hoe zorgen we ervoor dat studenten en collega’s meer gebruik gaan maken van generatieve AI? Erdinc vertelt hoe je een Hackathon kan inzetten om studenten te stimuleren aan de slag te gaan met generatieve AI.

Bas Hummel: Teachable Machine 

Altijd al benieuwd geweest hoe AI systemen nou werken? In deze video leer je hoe je een AI systeem kan trainen om objecten te herkennen.

Wilfred Rubens: ChatGPT voor oefentoetsen

Via deze opdracht ervaren lerenden dat je een generatieve AI-toepassing als ChatGPT kunt gebruiken voor het samenstellen van oefentoetsen die bestaan uit meerdere vragen, antwoorden en feedback.

Barend Last ai voor docenten

Barend Last: Toetsing aanpassen

Hoe maken we het onderwijs ‘hufterproof’ in tijden van AI? In deze video wordt toetsing kritisch bekeken en wordt er ingegaan op constructieve afstemming.

Scroll naar boven