Blogs

De nieuwe 'GPTs' zijn awesome! Een eerste experiment in het onderwijs

Afgelopen woensdag schreef ik dat de technologische vooruitgang zo snel gaat dat we het niet kunnen bijbenen in het onderwijs. Ik benoemde dat OpenAI een nieuwe functie heeft uitgebracht: ‘Custom GPTs’, hiermee kan je heel simpel je eigen chatbot maken op basis van jouw instructies en jouw data. Tijd voor een experiment!

Chatbot Examenstof Economie HAVO

In het verleden heb ik gewerkt in het VO (shout-out naar Kandinsky College) als economiedocent. In het VO zijn er veel open leermaterialen dus het is makkelijk om deze te gebruiken om hier mijn GPT op te trainen.

Tussenstap: Ik heb eerst een GPT gebouwd die open leermaterialen en examens met antwoordbladen kan vinden op het internet en direct de downloadlink erbij kan geven. Ik kwam al snel op de betrouwbare site van Examenblad, waar niet alleen tentamens op stonden maar ook de syllabus en het examenprogramma. Op een andere site vond ik nog een samenvatting. Binnen enkele minuten had ik 4 volledige tentamens (2 uit 2023 en 2 uit 2022) en allerlei andere hoogwaardige documenten op mijn bot te trainen.

In de ‘GPT builder’ heb ik in gespreksvorm (je hoeft NIETS te coderen) aangegeven hoe de GPT moet reageren en omgaan met de leerlingen. Een luttele 10 minuten later had ik een GPT gebouwd die studenten kan helpen met leren voor hun eindexamen. Zie hieronder het gesprek wat ik met deze bot heb:

En dan het hoogtepunt wat mij betreft (want zo kan je zien dat het ook afbeeldingen kan lezen en interpreteren).

Het werkt geweldig maar nog niet perfect. Ik had namelijk gezegd dat het niet zomaar het antwoord moet geven maar eerst moet vragen wat de leerling zelf denkt. Maar met wat verdere fine-tuning kom je hier ook wel uit. Ik heb dit nog niet verder getest want ik wilde de eerste resultaten graag delen. Het zal vast nog ergens iets kunnen hallucineren. Maar bedenk dat ik dit prototype maakte in slechts 20 minuten!

Voor iedereen die het wil uitpoberen: https://chat.openai.com/g/g-tb9AlvBqz-economie-havo-examenstof (werkt alleen als je een betaald account hebt….. maar na deze post ga je dat waarschijnlijk meteen aanschaffen toch?! 🙂 )

Ik zie nog een miljoen andere gebruikstoepassingen. Deze nieuwe technologie gaat niet alleen een enorme impact hebben op ons onderwijs maar in onze hele samenleving. Heel interessant (en eng).

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?