Blogs

Gratis GPT-4o voor iedereen → een feestdag voor het onderwijs

De meest laagdrempelige en voor de hand liggende inzet van generatieve AI in het onderwijs, is de rol van ‘AI als tutor’. Wanneer je dit inhoudelijk verantwoord wilt aanpakken, is het bouwen van zogenaamde GPT’s bijna een noodzaak. Wanneer je een gespecialiseerde GPT goed prompt en voorziet van de juiste context van je vakgebied, kun je leerlingen/studenten 24 uur per dag toegang geven tot een tutor die altijd met geduld uitleg kan geven op een manier die aansluit bij jouw onderwijs.

De drempel die er tot nu toe nog altijd was in het onderwijs, is dat leerlingen/studenten moesten beschikken over een betaalde ChatGPT-account om een GPT te kunnen gebruiken. Tot gisterenavond. OpenAI kondigde aan dat de uitrol van ChatGPT-4o, hun beste model, vanaf nu door iedereen gratis is te gebruiken. Inclusief de mogelijkheid om te chatten met GPT’s. Dit is mijns inziens groot nieuws, omdat nu iedereen direct kan gaan experimenteren en toepassen in het onderwijs.

Wat er nodig is om dit verantwoord te doen, zijn een paar zaken:

Bij mijn eigen opleiding gaan we meteen het goede voorbeeld geven. Mike Hurkx en ik hebben een GPT gebouwd, genaamd Boris de Bip ondersteuner. Boris is gefinetuned op de propedeuse cursus Biomechanica in de praktijk, een cursus waar veel studenten moeite mee hebben. We gaan Boris komende week introduceren via een hoorcollege voor alle ALO-studenten. Dat geeft nog een aantal weken tijd voor studenten om gebruik te maken van Boris tot aan het tentamen. Ik ben erg benieuwd naar de reacties en vooral de effecten.

Ik moedig iedereen aan om nu over de drempel heen te stappen en aan de slag te gaan met de integratie van AI in het onderwijs, daar waar het evident verrijkend kan werken voor leerlingen/studenten.

Voor meer informatie en diepgaandere inzichten over generatieve AI in het onderwijs, bieden Tom en ik allerlei workshops aan. Zie hiervoor www.aivoordocenten.com/diensten. Op onze site vind je verder allerlei tips & tricks, al onze artikelen en ook een pagina met filmpjes van best practices vanuit heel Nederland.

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?