Blogs

Relevantie van AI-docenten

Stel je de volgende situatie voor: Prinses Ariane (17) zit op het voortgezet onderwijs. Vader Willem-Alexander en moeder Máxima willen dat ze het goed doet op school. Omdat ze genoeg geld hebben, kiezen ze ervoor om per vak een privédocent in te huren. Ariane mag deze docenten contacteren via WhatsApp of bellen. De privédocenten zijn geïnstrueerd om altijd meteen antwoord te geven en meteen de telefoon op te nemen. Daarnaast zijn ze geïnstrueerd om altijd alles te doen wat Ariane vraagt. Ze kan dus vragen om uitleg over een bepaalde theorie, oefenvragen maken of oefenvragen bespreken, maar ook al het huiswerk maken of een heel profielwerkstuk schrijven. Denken jullie dat Ariane dit zal gebruiken en dat ze hier voordeel van heeft?

Als ik het zo omschrijf, dan zien mensen snel in dat dit enorme voordelen heeft. Moet je je eens voorstellen wat de impact is op het onderwijs als elke leerling hier toegang tot heeft.

Dit is precies wat we aan het doen zijn met de AI-docenten die we creëren. Gratis zelfs! Maar op de een of andere manier wordt enorm onderschat wat de impact hiervan gaat zijn. En wat ook erg onderschat wordt, is hoe dichtbij we al zijn om bovenstaand verhaal voor elke leerling gratis aan te bieden.

Op dit moment kan iedereen met een gratis ChatGPT-account al chatten met onze AI-docent Aisha. Dit zijn 10 vakdocenten op het VMBO, 12 op de HAVO, en 12 op het VWO. Deze AI-privédocent zal meteen antwoorden op alle vragen die je stelt. Het zal uitleg geven, oefenvragen maken, jouw antwoorden controleren, jouw huiswerk maken, een profielwerkstuk schrijven, wat je maar kan bedenken. Binnenkort komt ChatGPT met een spraakmodus waar ik zeer benieuwd naar ben, waardoor je dus via je Airpods kan praten met je privédocenten.

Op dit moment zijn er slechts twee hiaten om bovenstaande situatie te creëren:

  1. Verschil tussen betaald en niet-betaald account. Met een niet-betaald account van ChatGPT kan je gratis interacteren met onze AI-privédocenten. Echter, ChatGPT heeft op dit moment wel een limiet van ongeveer 10 prompts per 3 uur. En de spraakmodus is alleen voor betalende klanten. Maar voor 20 dollar per maand kan je dus alle voordelen pakken. Dat is een stuk goedkoper dan als je voor alle vakken privédocenten zou moeten inhuren.
  2. Betrouwbaarheid van de AI-docenten. Op een hoop vakken scoort de AI nu tussen de 9 en de 10 op het eindexamen. Vooral bij afbeeldingen en de betavakken heeft het nog wat moeite. Op dit moment is de kracht van de AI-docenten op veel vlakken dus vergelijkbaar met de kennis van de allerbeste leerlingen van de school. Dit vind ik overigens al zéér hoog voor iets waar we gratis toegang toe hebben! Je moet je voorstellen dat elke leerling nu gewoon altijd alles kan vragen aan de slimste leerling van de school. Volgens mij heeft dat nu al veel waarde.

Toch hoor ik veel geluiden dat dit soort dingen pas echt nuttig worden als ze betrouwbaarder zijn. Ondanks dat ik het daar niet mee eens ben, snap ik de kritiek/wens wel. Mijn verwachting is dat we binnen een jaar de bots enorm veel betrouwbaarder hebben. Een belangrijk punt hierin is dat er gewoonweg nieuwe modellen uitkomen. Meer informatie over de toekomst van AI-docenten is te vinden op onze website. Zelf ben ik nu ook druk bezig met het in kaart brengen van de invloed van extra leermaterialen (stukken theorie, oefenopgaves, gehele examens) op de prestaties. Uit de eerste tests blijkt dat dit een positieve invloed heeft. Hierover binnenkort meer. Deze tests zijn echt monnikenwerk dus dat gaat nog wat tijd kosten.

Scroll naar boven