Blogs

Waarom mag AI geen fouten maken?

Ik ben een groot fan van fouten maken. Ik werk in het onderwijs en daar proberen we onze studenten aan te leren dat fouten maken mag. Niet alles gaat in één keer goed en we kunnen juist door fouten te maken leren. Wees niet bang om fouten te maken en deel je fouten zodat anderen er ook van kunnen leren.

Ik ben dan ook een fan van het Het Instituut voor Briljante Mislukkingen. Zij willen mensen aanmoedigen om hun mislukkingen te delen zodat we er met z’n allen beter van worden. Ik heb ook een casus gedeeld op hun site ‘CheatGPT: Detectie van fraude met AI, met behulp van AI’ (BriMis – Instituut voor Briljante Mislukkingen). Ik wil iedereen aanmoedigen om hun mislukkingen op het gebied van AI ook te delen. Paul Iske

Maar AI mag geen fouten maken

Maar op de een of andere manier vinden mensen al snel dat AI geen fouten mag maken. Ik kom dit op verschillende plekken tegen:

–        Onze AI-docent AISHA heeft enorme voordelen. Het is 24/7 beschikbaar, kan maatwerk bieden, is eindeloos geduldig en kan oneindig uitleg en oefenopdrachten genereren. Maar het maakt ook af en toe een fout. Op een hoop vakken in het VO scoort het tussen de 9 en de 10 op het eindexamen. Het kan dus zijn dat er soms een foutje in de uitleg sluipt. Dit is voor een hoop mensen een reden om de AI-docent nog niet te gebruiken. Alle voordelen van de AI-docent worden opeens niet meer meegewogen. Ik vind dat een vreemde keuze. Laat staan dat echte docent ook fouten maakt. Maar blijkbaar gelden niet dezelfde regels en moet AI perfect zijn.

–        Generatieve AI werkt anders dan mensen. Daardoor is het in sommige dingen veel beter dan mensen en in sommige dingen veel slechter dan mensen. Sommige mensen gaan druk op zoek naar toepassingen waarin AI slecht is. Als je het meest geavanceerde model van dit moment, ChatGPT 4o, vraagt hoeveel woorden er in zijn volgende antwoord zit, dan zal het dat fout doen. Dit terwijl een basisschoolleerling hier wel correct antwoord op kan geven. Mensen geven dan aan dat dit bewijs is dat het een domme technologie is. Op de een of andere manier moet zo’n AI perfect zijn en alles goed doen. Terwijl als je kijkt naar wat het wel kan, je dit toch onmogelijk een domme technologie kan noemen.

–        Ook op grotere schaal worden er fouten gemaakt. Een paar maanden geleden had Google een soort instructie toegevoegd aan haar afbeeldinggenerator om altijd diversiteit in de afbeeldingen te krijgen. Opeens kwamen er Japanse en Joodse Nazi’s uit als jij vroeg om een afbeelding van een Nazi. Daar was veel ophef over en dit heeft Google veel reputatieschade opgeleverd. Wat hier achter zat was dat Google juist een ander probleem probeerde op te lossen. Als je namelijk eerder vroeg om een CEO van een bedrijf, dan kreeg je altijd afbeeldingen van witte mannen omdat dit terug kwam in hun trainingsdata. Meer diversiteit toevoegen was dus een poging om een probleem op te lossen. Dat hebben ze geprobeerd, maar dit ging dus te ver de andere kant op. Het was nooit de bedoeling van Google om mensen te kwetsen maar omdat mensen vinden dat AI altijd perfect moet zijn, hebben ze keiharde kritiek gekregen. Google zal nu wel 2x nadenken voordat ze iets durven uit te brengen.

Mijn visie

Wat ik jammer zou vinden is als mensen niet de vruchten plukken van AI omdat ze te bang zijn dat AI met een fout komt. Er zijn al zoveel dingen wel te doen met generatieve AI. Op onze website verzamelen we best practices: Best Practices – AI voor Docenten. Heb je zelf nog een goed voorbeeld die we kunnen toevoegen?

Ik kijk erg uit naar het moment dat het meest geavanceerde model GPT-4o voor iedereen beschikbaar wordt. Ja, ook voor gratis gebruikers! Ze zijn dat nu al aan het uitrollen en binnen enkele weken zou iedereen dit moeten kunnen gebruiken. Dan zullen veel mensen, eindelijk, ervaren wat er allemaal mogelijk is met generatieve AI. Ondanks dat het de nodige fouten zal maken.

Marcel Mutsaarts en ik zijn achter de schermen druk bezig met de voorbereiding hiervan. We gaan GPTs maken voor studenten en docenten, zodat het nog makkelijker wordt in gebruik en we gaan onze AI-docent Aisha gratis uitbrengen. Meer informatie volgt binnenkort.

Oproep: Experimenteer met AI. Maak fouten en deel deze. Het slechtste wat je kunt doen is geen fouten maken (oftewel niets doen).

P.s. voor de mensen die iets dieper in willen gaan op ‘fouten’, verwijs ik graag naar deze interessante post van Barend Last over Bullshit: https://www.linkedin.com/posts/barendlast_kritischdenken-informatiebeoordeling-sterkmakerspodcast-activity-7200360003109613568-V6On?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

 

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?