AI Tools

Werken met Chatgpt

We leggen je op deze pagina uit hoe je kan werken met ChatGPT.

Wat is ChatGPT en waar kunnen docenten het voor gebruiken?

Tekortkomingen van chatgpt

Aanvulling op de tekortkomingen van ChatGPT.

Er zijn in principe 3 belangrijke tekortkomingen van ChatGPT:

1) Zoals ChatGPT zelf aangeeft in punt 1, ChatGPT is slechts getraind tot september 2021. Dit betekent dat het niet beschikt over de meest recente informatie.

2) Zoals ChatGPT zelf aangeeft in punt 6, kan ChatGPT komen met feitelijke onwaarheden en deze presenteren alsof het echt waar is. Dit noemen we ook wel ‘hallucineren’. Het blijft dus belangrijk om niet zomaar alles over te nemen wat ChatGPT zegt.

Een belangrijk voorbeeld hiervan is als je vraagt aan ChatGPT om een tekst te schrijven en daar bronnen bij te geven. Het komt nogal vaak voor dat deze bronnen volledig zijn verzonnen door ChatGPT. Pas hier dus goed mee op!

3) ChatGPT beschrijft het zelf niet als een tekortkoming maar we zien het wel impliciet terugkomen bij punt 7. ChatGPT houdt er namelijk even mee op. Dit komt doordat ChatGPT maar een beperkte verwerkingscapaciteit heeft op dit moment. Dit geldt zowel voor de inputkant (je kunt niet 10 pagina’s aan input geven) en aan de outputkant (je mag niet verwachten dat ChatGPT een output geeft an 10 pagina’s). De gratis 3.5 versie kan 4.000 tokens (ongeveer 3.125 woorden) verwerken. De betaalde versie GPT-4 kan 32.000 tokens (ongeveer 25.000 woorden) verwerken.

Betalen of niet?

ChatGPT is gratis te gebruiken. Voor deze aantrekkelijke prijs kan je gebruik maken van ChatGPT versie 3.5. Dit is een uitstekend instapmodel en ik zou iedereen aanraden om dit uit te proberen. ChatGPT 3.5 kan je voor van alles en nog wat gebruiken en kan je productiviteit en kwaliteit enorm verhogen! Als je na het gebruik van de gratis versie tot de conclusie bent gekomen dat ChatGPT héél veel voor je kan betekenen kan je de overweging maken om te betalen voor de nieuwste versie van ChatGPT, namelijk versie 4. ChatGPT 4 is in veel gevallen stukken beter dan zijn voorganger. Naast betere antwoorden heeft het ook toegang tot het internet en kan je gebruik maken van verschillende plug-ins. Ook wordt de image generation tool Dall-E 3 nu uitgerold in ChatGPT 4. Daarnaast is de advanced data analyser (zie aparte video) ook echt een meerwaarde. Ten slotte is ook vision beschikbaar voor betaalde gebruikers, waarmee plaatjes kunnen worden geïnterpreteerd.  Voor 20 dollar per maand is dit meer dan de moeite waard als je dit programma veelvuldig gebruikt.

Belang van 'prompting'

Prompting is de input die je geeft aan ChatGPT. Hierbij geldt ‘garbage in is garbage out’. Betere prompting kan dus zeker zorgen voor betere output. In extreme gevallen kan het de output voor een bepaald examen verbeteren van 4% naar 74%. Meestal is het niet zo extreem maar het geeft wel aan hoe belangrijk goede prompts zijn.

Op deze website zullen we jullie meenemen naar hoe je zo goed mogelijk kan prompten.

Belang van 'prompting'

Prompting is de input die je geeft aan ChatGPT. Hierbij geldt ‘garbage in is garbage out’. Betere prompting kan dus zeker zorgen voor betere output. In extreme gevallen kan het de output voor een bepaald examen verbeteren van 4% naar 74%. Meestal is het niet zo extreem maar het geeft wel aan hoe belangrijk goede prompts zijn.

Op deze website zullen we jullie meenemen naar hoe je zo goed mogelijk kan prompten.

Custom instructions

Sinds kort kent ChatGPT4, dus de betaalde versie, de zogenaamde custom instructions. Wanneer je op je account klikt, krijg je de optie om naar een apart venster te gaan met daarin de custom instructions. Hiermee kunt je als het ware een metaprompt opstellen, die altijd wordt meegenomen met je prompts. Dit gebeurt in de vorm van twee onderdelen. 

  1. Context over jezelf. Je kunt hier aangeven wie je bent en waar je in bent geïnteresseerd. Wanneer je hier rijke informatie over jezelf plaatst, zal chatGPT dat altijd meenemen en dus een veel maatgerichter antwoord geven. 
  2. Wensen voor het antwoord. Hier geef je aan hoe je wilt dat chatGPT je prompts beantwoord. Wanneer je hier bv neerzet dat je nooit direct een antwoord wilt, maar altijd eerst een stap voor stap redenering over hoe chatGPT komt tot het antwoord, zul je in het algemeen genuanceerdere antwoorden krijgen.

Al met al zijn de custom instructions een handige manier om niet telkens opnieuw alle gewenste context in je prompts te hoeven meegeven. 

Brainstormen met Chatgpt

Brainstormen met ChatGPT is een van de beste manieren om ChatGPT in te zetten. Je omzeilt namelijk de nadelen van ChatGPT en het kan je op goede ideeën brengen. Daarnaast werkt het erg intuïtief. Hierbij een voorbeeld van hoe we ChatGPT kunnen inzetten om een goede werkvorm te bedenken om de studenten te activeren om na te denken over wat ze de vorige les hebben geleerd.

Prompt 1: ‘Ik ben docent. Ik wil morgen de les beginnen met een recap van de vorige les. Geef 5 manieren om dit te doen’ 

Nu krijg je 5 manieren om dit te doen. Op basis hiervan kan je een methode kiezen en kan je ChatGPT vragen om hier 5 werkvormen voor te bedenken:

Prompt 2: ‘Bedenk 5 werkvormen over punt 2. Werk ze zo concreet mogelijk uit.’

Hieronder de output:

We zien dat ChatGPT erg fijn met ons meedenkt. Het is handig om van een abstracter niveau te gaan naar een steeds meer concrter niveau zoals we in dit voorbeeld deden. Je kunt de output van de werkvormen nog concreter maken als je wilt door te vragen om een van de werkvormen nog verder uit te werken. 

Tips voor brainstormen met chatgpt

1) Houd in je achterhoofd dat ChatGPT soms pure onzin kan verkondigen als output. Daarom is brainstormen ook juist fijn, dan kan je zelf kiezen welke onderdelen je interessant vindt.

2) Soms komt ChatGPT met wel heel voor de hand liggende antwoorden. Als je dat ervaart kan je het vragen om met ‘creatieve en out-of-the-box’ alternatieven te komen. Met deze bewoordingen komen er soms erg orginele antwoorden van ChatGPT.

3) Je kan ChatGPT ook wat input geven om mee te nemen in het denkproces. Hierbij 3 prompts waarbij je steeds betere output gaat krijgen:

– ‘Ik wil een actiefilm kijken, wat raad je aan?’

– ‘Ik wil een actiefilm kijken, ik houd niet van superhelden films en wel van films uit deze eeuw’

– ‘Ik wil een actiefilm kijken, ik vond the Fast and the Furious films erg tof en ik vond Die Hard ook erg leuk. Kan je zo’n soort film aanraden?’

Informatie zoeken met Chatgpt

ChatGPT is een uitstekende manier om op zoek te gaan naar informatie. Het systeem heeft een enorme kennis, waarbij het voordeel is dat de context wordt meegegeven in het antwoord. Je krijgt dus niet enkel een aantal linkjes naar de informatie, maar je krijgt de informatie zelf ook.

Het gevaar is dat de informatie niet altijd helemaal klopt, omdat hallucinaties optreden. Het is dus altijd goed te controleren of de informatie ook daadwerkelijk klopt. 

Daarnaast is de informatie wat verouderd. Dit is met de betaalde versie met toegang tot Bing search op te lossen gelukkig.

Een voorbeeld: Google vs ChatGPT

Hieronder volgt een voorbeeld van informatie zoeken met ChatGPT en met een zoekmachine (bijv. Google)

Tegenwoordig zoeken mensen vaak hun informatie via zoekmachines. Google is hiervan de meest populaire. In dit voorbeeld gaan we opzoek naar informatie. De informatie die we zoeken zijn:

1) Wat is de taxonomie van Bloom?

2) Wat is de belangrijkste kritiek op de taxonomie van Bloom?

3) Wat zijn alternatieven van de taxonomie van Bloom

Informatie zoeken met Google 

De normale (en binnenkort old-school methode?) is dat je deze informatie gaat zoeken op Google. Je zoekt op termen als ‘taxonomie Bloom’, ‘kritiek taxonomie Bloom’ en ‘alternatieven taxonomie Bloom’. Als je de resultaten wilt verbeteren zoek je het in het Engels want dan zal er meer/betere informatie komen. Als je dat doet komen er allerlei sites te voorschijn waarop informatie komt. Dat zal er waarschijnlijk zo uitzien:

Vervolgens is aan jou de taak om de gewenste informatie te vinden. Waarschijnlijk doe je dit op verschillende websites waarbij je automatisch ook de betrouwbaarheid van de websites toetst.Al met al ben je hier waarschijnlijk best een tijdje mee bezig. Tegenwoordig kan dit een stuk makkelijker.

Informatie zoeken met ChatGPT

ChatGPT werkt anders. ChatGPT bevat enorm veel data en informatie. Bij ChatGPT vragen we de informatie in de vorm van een vraag. Dus precies zoals we net de vragen hebben geformuleerd:

1) Wat is de taxonomie van Bloom?

2) Wat is de belangrijkste kritiek op de taxonomie van Bloom?

3) Wat zijn alternatieven van de taxonomie van Bloom

De uitkomsten zijn als volgt:

We zien dat ChatGPT mooi geformuleerde antwoorden geeft op onze vragen binnen enkele secondes. We zien waarom ChatGPT zo populair aan het worden is. Zoekmachines als Google zijn zich ook bewust van de kracht van Google en zijn van plan om de zoekmachine op grote wijze te veranderen om hun relevantie te behouden.

Pas op!

Maar pas op met het gebruik van ChatGPT! Hoewel ChatGPT over veel data en informatie beschikt weet het zeker niet alles en is het niet zonder gebreken. Zoals wij ook op de pagina ‘basis ChatGPT’ uitleggen heeft ChatGPT grof gezegd 3 grote nadelen:

1) Het bevat slechts data tot september 2021 (met de online functionaliteit van de premium versie wordt dit tegengewerkt maar dat werkt nog niet super op dit moment).
2) Je kunt maar een bepaalde hoeveelheid data laten verwerken door ChatGPT. Je kunt dus niet 50 pagina’s input geven of 50 pagina’s output verwachten.
3) Het ‘hallucineert’. Dit betekent dat ChatGPT soms dingen verzint en dat met 100% zekerheid opschrijft. Het kan dus zijn dat ChatGPT volledige onzin uitkraamt en doet alsof het de waarheid is. We moeten dus goed oppassen bij het gebruik van ChatGPT. Een schrijnend voorbeeld is een advocaat die ChatGPT gebruikte voor zijn onderzoek en toen met fictieve casussen kwam opdagen (lees: ChatGPT: US lawyer admits using AI for case research – BBC News).

Algemene instructies voor prompting voor informatie zoeken

Informatie zoeken met ChatGPT is vrij simpel. Het principe ‘garbage in is garbage out’ geldt hier echter zeker. Het stellen van goede vragen leidt tot betere antwoorden. Soms kom je (zoals bovenstaand voorbeeld) prima weg met het direct vragen. Soms kan je een trucje toepassen voor betere antwoorden:

Vraag om een stap-voor-stap uitleg hoe ChatGPT aan het antwoord is gekomen 

Vraag achteraf, dus nadat ChatGPT een antwoord heeft gegeven, of het nog eens kritisch wil kijken naar het antwoord en het wil verbeteren

Met dit relatief simpele trucje kan je soms veel betere antwoorden krijgen.

Informatie zoeken met ChatGPT

ChatGPT werkt anders. ChatGPT bevat enorm veel data en informatie. Bij ChatGPT vragen we de informatie in de vorm van een vraag. Dus precies zoals we net de vragen hebben geformuleerd:

1) Wat is de taxonomie van Bloom?

2) Wat is de belangrijkste kritiek op de taxonomie van Bloom?

3) Wat zijn alternatieven van de taxonomie van Bloom

De uitkomsten zijn als volgt:

Onderwijs ontwikkelen met Chatgpt

ChatGPT leent zich uitstekend voor het ontwikkelen van onderwijs. Op alle niveaus kun je er heel veel tijd mee besparen en ook nog eens betere resultaten behalen. Op het hoogste niveau kun je ChatGPT vragen om een algemene opzet van je onderwijs te maken, liefst in tabelvorm. Op een wat lager niveau ga je die opzet verder in detail uitwerken tot bv weekprogramma’s. Ten slotte blijkt ChatGPT ook heel creatief op het laagste niveau, het uitwerken van werkvormen voor in het onderwijs. 

Onderwijs ontwikkelen met chatGPT: een voorbeeld

Hieronder vind je een uitgewerkte prompt voor het ontwikkelen van een hele onderwijsmodule. Daaronder staan de vervolgprompts om te komen tot een gedetailleerde uitwerking van de individuele lesprogramma’s.  

Eerste prompt

Je bent een onderwijsexpert. Ontwerp een onderwijsmodule rekening houdend met de volgende aspecten. 1) Aan het einde van de module zijn de studenten in staat om zelfstandig een project voor te bereiden, uit te voeren en te evalueren. Ze moeten ook geleerd hebben om samen te werken. 2) Het gaat om 1e jaars studenten van de Academie Lichamelijke Opvoeding van de HAN. Ze hebben nog geen specifieke voorkennis over dit onderwerp. Het is de eerste module van hun opleiding, na de kennismaking in de vorm van de introductie. 3) Het onderwijs duurt 8 weken. Er is beschikking over een theorielokaal en ze kunnen naar een basisschool waar ze het project kunnen uitvoeren. Tevens is er een digitale leeromgeving, waarin ondersteunend materiaal kan worden aangeboden en waarin de studenten kunnen samenwerken. Per week is er 3 uur contactonderwijs mogelijk met een docent. 4) Onderwerpen die moeten worden behandeld zijn de Belbin groepsrollen, projectmatig werken, de feedbackregels en basale onderzoeks-vaardigheden om een behoefte-onderzoek op de basisschool te kunnen uitvoeren. 5) Wees creatief met de onderwijsmethoden – en technieken die je voorstelt. 6) De summatieve toetsing moet bestaan uit het uitvoeren van de extra-curriculaire sportactiviteit op een basisschool (het project dat ze moeten ontwerpen en uitvoeren) en de evaluatie daarvan. Formatief moet er veel ruimte zijn om tijdens de lessen feedback te geven en ontvangen met elkaar en met de docent. 7) Houd er rekening mee dat er verschillende leerstijlen in de klas aanwezig zullen zijn. 8) Zorg ervoor dat zelfreflectie en kritisch denken in de opzet zitten verwerkt. 9) De onderwijsvormen mogen creatief en speels zijn. 10) De klas kent elkaar al, dus er hoeft niet kennis gemaakt te worden. Geef me eerst een weekopzet, in tabelvorm. 

Output chatGPT

Natuurlijk, hier is een basisopzet voor de onderwijsmodule. De details kunnen verder worden uitgewerkt en aangepast aan de behoeften van de specifieke groep studenten.

Elke week omvat formatieve beoordeling door middel van participatie in klasdiscussies, groepsactiviteiten en feedbacksessies. De summatieve beoordeling vindt plaats in week 7 en 8, waarbij studenten hun project uitvoeren en evalueren.

Deze aanpak is ontworpen om de verschillende leerstijlen te ondersteunen en te bevorderen en stimuleert zelfreflectie en kritisch denken. Het gebruik van verschillende werkvormen zoals lezingen, workshops, groepsactiviteiten, praktijkgerichte opdrachten en bezoeken aan de basisschool zorgt voor afwisseling en houdt het leren boeiend. Bovendien stelt het studenten in staat om theorie en praktijk te verbinden en actief betrokken te zijn bij hun eigen leerproces.

Tweede prompt

Werk nu week 1 uit in drie verschillende opzetten. Wees speels en creatief in de werkvormen die je voorstelt.

Output chatGPT

Natuurlijk, hier zijn drie verschillende opzetten voor week 1.

Opzet 1: Spelgebaseerd Leren

  1. Interactieve Lezing: Begin met een dynamische presentatie over projectmanagement en de Belbin rollen. Gebruik interactieve elementen zoals polls of quizzen om de studenten actief bij de les te betrekken.

  2. Rollenspel: Laat studenten de verschillende Belbin rollen uitbeelden in kleine groepen. Elke student krijgt een rolkaartje en moet in een bepaalde situatie reageren volgens zijn/haar rol. Dit helpt studenten om de rollen beter te begrijpen.

  3. Escaperoom: Creëer een “projectmanagement” escaperoom, waarbij studenten puzzels moeten oplossen die verband houden met de concepten die ze net hebben geleerd. Elk team moet gebruik maken van de sterke punten van de verschillende Belbin rollen om te ontsnappen.

Opzet 2: Technologie-gedreven Leren

  1. Flipped Classroom: Voor de les, geef de studenten een reeks video’s of leesmaterialen over projectmanagement en de Belbin rollen. De klasstijd kan dan worden besteed aan discussies en het toepassen van de kennis.

  2. Virtuele Realiteit: Als er middelen beschikbaar zijn, kunnen VR-technologieën worden gebruikt om een immersieve leerervaring te creëren waarin studenten de verschillende Belbin rollen kunnen ervaren in een projectomgeving.

  3. Online Game: Ontwerp een online game waarin studenten teams vormen en een virtueel project moeten voltooien, met behulp van de Belbin rollen.

Opzet 3: Projectgebaseerd Leren

  1. Mini-Project: Start een mini-project waarbij studenten als een team een klein probleem moeten oplossen. Dit zal hen helpen om te begrijpen wat er nodig is om een project te leiden en de Belbin rollen in actie te zien.

  2. Belbin Rollen Karikaturen: Laat studenten karikaturen of stripverhalen maken die elke Belbin rol vertegenwoordigen. Deze kunnen vervolgens worden gedeeld en besproken in de klas.

  3. Scavenger Hunt: Organiseer een scavenger hunt waarbij de studenten taken moeten voltooien die gerelateerd zijn aan de concepten die ze hebben geleerd. Elk team zal moeten samenwerken en gebruik maken van de verschillende Belbin rollen om te slagen.

 
Werk opzet 1 verder uit in zo veel detail, dat ik er direct mee aan de slag kan. Beschrijf eerst de doelstelling van de activiteiten en vervolgens stap voor stap de activiteit zelf. Geef duidelijk aan wat de rol van de studenten is, wat de rol van de docent is en hoeveel tijd iedere stap kost.
 
Output chatGPT

Opzet 1: Spelgebaseerd Leren

1. Interactieve Lezing

Doelstellingen:

  • Het basisbegrip van projectmanagement en de Belbin-rollen aanleren.
  • Actieve deelname van de studenten stimuleren.

Activiteit:

  1. Docent: Begin met een dynamische presentatie over projectmanagement (30 minuten). In deze presentatie behandel je de basisbegrippen en principes van projectmanagement.

  2. Studenten en Docent: Integreer in je presentatie polls of quizzen over het zojuist gepresenteerde materiaal. Laat studenten stemmen of antwoorden via hun smartphones of laptops (15 minuten).

  3. Docent: Geef een overzicht van de Belbin-rollen. Presenteer elk van de rollen, met hun sterktes en zwaktes, en geef voorbeelden van elke rol in een projectmanagementcontext (30 minuten).

  4. Studenten: Laat studenten de Belbin-test doen om hun eigen rol te identificeren. Dit kan individueel of in kleine groepen gedaan worden, afhankelijk van de klassengrootte (15 minuten).

2. Rollenspel

Doelstellingen:

  • De Belbin-rollen beter begrijpen en toepassen.
  • Onderlinge samenwerking en begrip bevorderen.

Activiteit:

  1. Docent: Verdeel de studenten in kleine groepen en wijs elke groep een specifieke Belbin-rol toe die ze moeten uitbeelden. Presenteer verschillende scenario’s gerelateerd aan projectmanagement waarin ze moeten reageren volgens hun toegewezen rol (20 minuten).

  2. Studenten: De studenten voeren het rollenspel uit. Ze moeten nadenken over hoe hun toegewezen rol zou reageren in de gegeven scenario’s en dit aan de klas presenteren (30 minuten).

3. Escaperoom

Doelstellingen:

  • Kennis van projectmanagement en de Belbin-rollen toepassen.
  • Teamwerk en probleemoplossende vaardigheden bevorderen.

Activiteit:

  1. Docent: Stel de escaperoom voor met verschillende puzzels die verband houden met projectmanagement en de Belbin-rollen. Elke groep moet de puzzels oplossen door gebruik te maken van de sterke punten van de verschillende Belbin-rollen (10 minuten).

  2. Studenten: De studenten werken samen in hun teams om de puzzels te ontcijferen en te ontsnappen uit de kamer. Dit is een kans voor hen om samen te werken, de verschillende Belbin-rollen te gebruiken en hun begrip van projectmanagement toe te passen (50 minuten).

  3. Docent en Studenten: Nadat alle teams ontsnapt zijn, bespreek de activiteit als een klas. Focus op hoe de Belbin-rollen zijn gebruikt en hoe dit hielp bij het oplossen van de puzzels. Stimuleer studenten om te reflecteren op hun prestaties en wat ze hebben geleerd (20 minuten).

Houd er rekening mee dat de tijden die voor elke activiteit zijn voorgesteld, slechts richtlijnen zijn en kunnen worden aangepast aan de specifieke behoefte

Algemene instructies voor prompting voor onderwijsontwikkeling

Wanneer je chatGPT onderwijs wilt laten ontwikkelen, moet je zoveel als dat kan onderstaande elementen meenemen in je prompt: 

  • Rol –> Je ben een onderwijsexpert.  
  • Doelstelling –> Definieer duidelijk wat je wilt bereiken met de onderwijsmodule of -programma. Dit kan betrekking hebben op specifieke vaardigheden, kennis of attitudes die je wilt dat de leerlingen ontwikkelen. 
  • Doelgroep –> Identificeer wie je leerlingen/studenten zijn. Dit kan hun leeftijd, opleidingsniveau, voorkennis en andere relevante kenmerken omvatten 
  • Context –> Beschrijf de leeromgeving en de middelen die beschikbaar zijn voor het onderwijs. Dit kan de fysieke omgeving, technologie, tijd en andere middelen omvatten. 
  • Inhoud –> Geef een overzicht van de onderwerpen die je wilt behandelen. Dit moet in lijn zijn met de doelstellingen en aangepast aan de behoeften van de doelgroep. 
  • Methodologie –> Beschrijf de onderwijsmethoden en -technieken die je wilt gebruiken. Dit kan lezingen, discussies, praktische oefeningen, groepswerk, enz. omvatten. 
  • Toetsing  
    • Formatief à Plan hoe je feedback zult geven aan de leerlingen. 
    • Summatief à Leg uit hoe je de voortgang en het succes van de leerlingen wilt meten. Dit kan tests, projecten, presentaties, zelfevaluaties, enz. omvatten. 

 

Daarnaast kun je onderstaande opties meegeven 

  • Stuur aan op een diverse output waarin verschillende leerstijlen aan bod komen. 
  • Stuur aan op het ontwikkelen van hogere orde denkprocessen bij de leerlingen (zelfreflectie, kritisch denken enz.) 
  • Stuur aan op meer of minder speels/creatief onderwijs 
  • Geef expliciet aan wat er niet in hoeft 

Kennistoetsen maken met chatGPT

Toetsen ontwikkelen is een lastige en tijdrovende klus. Hartstikke mooi als ChatGPT je daarbij kan helpen. Met de juiste prompts is dat zeker mogelijk. 

Het belangrijkste is dat ChatGPT wordt voorzien van de juiste context van de toets in kwestie. Wanneer mogelijk, is het het beste zoveel mogelijk tekst te geven over het onderwerp (rekening houdend met de beperkingen van het context window; teveel tekst en het vergeet het begin weer). 
Daarnaast is het, met name voor kennistoetsen, heel belangrijk om heel specifiek te zijn voor wie de toets is, op welk niveau, met wat voor soort vragen, enz. Hieronder vind je een uitgebreid voorbeeld met tips voor de prompt. 

 

Een voorbeeld

Hieronder volgt een voorbeeld van een goede prompt voor het maken van een kennistoets. Na de output in de vorm van een meerkeuze vraag volgt een tweede prompt. Deze zal meestal de output nog wat verbeteren.

Eerste prompt 

Je bent een toetsexpert en gaat me helpen bij het opstellen van goede multiple choice vragen. Bij de [algemene instructie] vind je de richtlijnen voor het formuleren van de vragen. Bij [specifieke instructie] krijg je de inhoudelijke input voor de vragen. Formulier op basis van beide instructies 1 multiple choice vraag met het juiste antwoord kort toegelicht onder de vraag. Algemene instructie: De vraag moet op het niveau van HBO zijn geformuleerd. Je formuleert de vraag eenduidig. De vraag bevat één probleem, en de alternatieven sluiten aan op dit ene probleem. Gebruik een meerkeuzevraag met 3 keuzealternatieven. Slechts één alternatief is goed of duidelijk het beste. Vermijd alternatieven als ‘geen of alle alternatieven zijn juist/onjuist’. Formuleer kort en zakelijk. Vermijd ontkennende vraagstelling. Alle antwoorden ongeveer even lang. Introduceer de vraag met een korte casus die de vraag van context voorziet. Gebruik in de vraag het volgende niveau van Bloom: toepassen. In de taxonomie van Bloom omvat toepassing het gebruik van de opgedane kennis, de feiten, technieken, regels etc., om problemen op te lossen. Het abstracte geleerde wordt hier gebruikt in een praktijksituatie waarbij het belangrijk is dat de lerende in staat is om verbindingen en relaties te identificeren tussen de stukjes kennis en de actuele situatie. Specifieke instructie: het gaat om biomechanica voor ALO-studenten. Het thema is momentum. De context is het begrijpen en toepassen van biomechanische principes in gymlessen. 

Output chatGPT-4

Vraag: 

Bij het geven van een gymles aan middelbare scholieren, heeft een docent Lichamelijke Opvoeding besloten om een les te geven over het principe van momentum. Hij gebruikt hiervoor een spel met een zware medicijnbal. In een specifieke oefening wordt gevraagd om de bal zo snel mogelijk naar een doel te gooien. Welke aanpak zou het meeste momentum genereren? 

A) De bal gooien met een hoge snelheid, maar met een lage kracht

B) De bal gooien met een lage snelheid, maar met een hoge kracht

C) De bal gooien met zowel een hoge snelheid als een hoge kracht

Juiste antwoord: C) De bal gooien met zowel een hoge snelheid als een hoge kracht 

Toelichting: Het momentum van een object wordt berekend door de massa van het object te vermenigvuldigen met zijn snelheid. Daarom zou het gooien van de medicijnbal met zowel een hoge snelheid als een hoge kracht het grootste momentum opleveren. Dit is een voorbeeld van het toepassen van de principes van de biomechanica in een praktische lesomgeving. 

Tweede prompt 

Kijk nog eens kritisch naar de vraag. Voldoen deze helemaal aan de instructie of is er nog verbeteringen mogelijk? Geef, indien van toepassing, de verbeterde vraag. Begin kort met een uitleg over wat er verbeterd moest worden en waarom. 

Output ChatGPT-4 

Het viel me op dat de opties A en B verwarrend kunnen zijn omdat ze beide de termen ‘hoge snelheid’ en ‘hoge kracht’ gebruiken, maar in tegenstrijdige contexten. Daarnaast kan de term ‘kracht’ in deze context misleidend zijn, aangezien het momentum direct gerelateerd is aan massa en snelheid, maar niet direct aan de toegepaste kracht. In plaats daarvan zou de term ‘massa’ een betere optie zijn. Hier is een verbeterde versie van de vraag: 

Vraag: 

Bij het geven van een gymles aan middelbare scholieren, heeft een docent Lichamelijke Opvoeding besloten om een les te geven over het principe van momentum. Hij gebruikt hiervoor een spel met een zware medicijnbal. In een specifieke oefening wordt gevraagd om de bal zo snel mogelijk naar een doel te gooien. Welke aanpak zou het meeste momentum genereren? 

A) De bal met een lage snelheid gooien, ongeacht de massa van de bal

B) De bal met een hoge snelheid gooien, maar met een kleine bal

C) De bal met een hoge snelheid gooien, gebruikmakend van de zwaarste bal

Juiste antwoord: C) De bal met een hoge snelheid gooien, gebruikmakend van de zwaarste bal 

Toelichting: Het momentum van een object wordt berekend door de massa van het object te vermenigvuldigen met zijn snelheid. Daarom zou het gooien van de zwaarste medicijnbal met een hoge snelheid het grootste momentum opleveren. Dit is een voorbeeld van het toepassen van de principes van de biomechanica in een praktische lesomgeving. 

Algemene instructies voor prompting voor kennistoetsen

Het ontwerpen van betrouwbare en valide kennistoetsen is complex en kost veel tijd. ChatGPT kan je helpen bij het ontwerpen. Belangrijk is daarvoor dat je gebruik maakt van de juiste prompts, om daarmee de gewenste toetsvragen te genereren.  

Deze prompts moeten hiervoor een aantal elementen bevatten: 

  • Geef ChatGPT de rol als toetsexpert 
  • Geef aan welk type toetsvraag je wilt 
  • Geef aan hoeveel vragen je wilt hebben 
  • Geef het niveau van de vragen aan 
  • Geef aan waar de antwoordalternatieven aan moeten voldoen 
  • Geef specifieke instructie 
  • Eventueel –> specificeer de niveaus van Bloom. Geef bij het gewenste niveau een beschrijving van dat niveau mee, zodat je zeker weet dat chatGPT Bloom goed interpreteert. 

NB1. Vragen om reflectie op de output van chatGPT maakt de output beter. 

NB2. Als je eerst specifieke tekst invoert over de stof waar je vragen over wilt hebben, zal de kwaliteit van de vragen toenemen.  

Claude 2 (chatbot)

Er zijn verschillende redenen waarom Claude 2 een betere Chatbot is dan ChatGPT. In de basis is het grotendeels hetzelfde als de gratis versie van ChatGPT (GPT-3). Echter, je kan in Claude 2 makkelijk bestanden (zoals een pdf) uploaden en daarover chatten. Een ander groot voordeel van Claude 2 is dat het een véél grotere verwerkingscapaciteit heeft. Dit is in sommige gevallen zelfs zo handig, bijvoorbeeld als je veel tekst als input of output wil hebben, dat Claude 2 zelfs handiger is dan de betaalde versie van ChatGPT (GPT-4).

Een prima vergelijking tussen Claude 2 en ChatGPT kan je hier vinden: ChatGPT Vs. Claude 2: A Comparative Analysis Speechify.

Link naar Claude 2: https://claude.ai/ Hier moet je een account aanmaken of inloggen via bijv. google.

Let op, Claude 2 is op dit moment alleen beschikbaar in de VS of het VK. Gelukkig kunnen we dit omzeilen! Als je Claude 2 voor het eerst wilt gebruiken moet je een VPN gebruiken om te kunnen registreren. Dit is niet heel lastig en ook nog eens gratis. Een goede gratis VPN kan je downloaden op TunnelBear: Secure VPN Service. Als je via de VPN bent verbonden met de VS of het VK kun je registreren bij Claude en vanaf dan kan je zonder VPN gebruik maken van Claude 2.

Update: Er is nu ook een verplichte telefooncontrole via SMS met telefoonnummers vanuit de VS of VK. Ook dit kan je weer omzeilen door bijvoorbeeld een tijdelijk telefoonnummer aan te maken. Zie HARPA AI | How to Bypass Claude AI SMS Verification voor meer informatie.

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?