Blogs
Leren we studenten nog wel de juiste kennis en vaardigheden?!
Wat ik me de laatste tijd steeds meer afvraag, is of we studenten nog wel de juiste dingen leren in een tijdperk met AI.
Afgelopen week kwam dit naar boven bij een gastcollege dat ik mocht geven bij de minor ‘Digital Marketing’ (Lennart van Eekhout) en bij een interessante discussie bij mijn workshop Ai in het onderwijs met een ICT-docent (Marcel Beekmans) in het MBO. In beide situaties was het duidelijk dat er tijd gespendeerd wordt aan kennis en vaardigheden die (nu al!) efficiënter, goedkoper en beter uitgevoerd kunnen worden door ChatGPT.
Ik denk dat het de komende tijd steeds duidelijker wordt dat AI veel invloed heeft op het werkveld waarvoor we opleiden en dat de huidige curricula van veel opleidingen hier niet altijd meer op aansluit. Ik blijf het zeggen: AI kan nu al veel meer dan de meeste mensen denken en het ontwikkelt zich razendsnel.
Om het heel scherp neer te zetten: Wie zou studenten nog aanraden om te beginnen aan een 4-jarig traject in rechten, marketing of accounting?
Volgens mij moeten we 2 dingen doen:
1) Nadenken over welke kennis en vaardigheden er overbodig of minder belangrijk worden én welke kennis en vaardigheden (bijv. kritisch denkvermogen en aanpassingsvermogen) er juist belangrijk(er) worden. Hier moeten we ons ook afvragen waar de meerwaarde van de mens ligt.
2) Ons onderwijs moet flexibeler worden. Belangrijk hierbij is dat we niet vanuit ons oude paradigma gaan denken. We hebben in de onderwijssector allerlei regels en afspraken ingebouwd waardoor dit niet mogelijk is. Daar moeten we vanaf en dat is wél mogelijk. Een mooi voorbeeld vind ik de ICT-opleiding bij de Fontys, waar ze een curriculum hebben dat niet voor 4 jaar vaststaat. Volgens mij kunnen heel veel opleidingen hier een voorbeeld aan nemen. Als je hier meer over wilt weten, luister dan de interessante podcast ‘Teacher Tech Hero’ met Erdinc Sacan (https://lnkd.in/e96ka4dd).
Het onvermogen in het onderwijs om aanpassingen te doen in een tijd van snelle technologische vooruitgang baart mij zorgen. Ik denk dat we bij een hoop opleidingen studenten laten starten aan een 4-jarig traject waarbij er veel tijd en energie wordt gespendeerd aan kennis en vaardigheden die straks volledig overbodig zijn.