Blogs

AI-docenten: Terugblik, huidige status en vooruitblik

Ons platform met AI-docenten ‘AISHA’ gaat aankomende week LIVE! Dit is een proces geweest van meer dan 6 maanden. In dit artikel wil ik:

1)      terugblikken op de tijd dat mensen mijn visie te ambitieus vonden.

2)      laten zien hoe krachtig onze AI-docenten zijn a.d.h.v. een demonstratie en de cijferlijst van Aisha.

3)      vooruitblikken op een nabije toekomst waarbij AI-docenten standaard in de methode zit van het onderwijs.

Terugblik

Ongeveer een half jaar geleden vroeg ik een Comeniusbeurs aan voor het maken van een AI-docent. In mijn ogen waren er toen al veel bewijsstukken dat dit mogelijk was en dat dit heel veel impact gaat hebben. Ik had de beurs al bijna geteld want ik kon me niet voorstellen dat iemand een haalbaar idee had op het gebied van onderwijsinnovatie met meer impact.

Echter, de beoordelingscommissie dacht hier heel anders over, met behoorlijk pittige feedback als: ‘niet overtuigd van de verwachte opbrengsten’, ‘te ambitieus’, ‘acht de tijdspanne te kort om een dergelijke innovatie op te leveren’.

Dat was nogal balen want ik geloofde volledig in dit concept. Toen we in november van 2023 onze eigen chatbots (GPTs) konden bouwen heb ik laten zien hoeveel potentie er in dit concept zit. Dit deed ik door een Economie HAVO-docent te bouwen die een 9,5 haalt op het examen. Op basis van dat bewijs heb ik een oproep gedaan op LinkedIn wie er samen met mij een heel platform wilde gaan bouwen (zie hier: https://aivoordocenten.com/hoe-krachtig-is-chatgpt-en-wat-voor-implicaties-heeft-dat-uitgebreid-experiment-in-het-onderwijs/). Daaruit hebben we een krachtig kernteam gevormd met (Marcel Mutsaarts , Sasker Soontiëns , Tijs Berens ). We kwamen al snel tot de conclusie dat we niet alles uit deze technologie konden halen en het ook niet goed konden distribueren als we op het platform van OpenAI zouden houden. We hebben daarom een eigen platform ontwikkeld. Verder zijn we gaan samenwerken met allerlei docenten van de verschillende vakken om de AI-docenten zo goed mogelijk te maken (met als eis dat het nog wel snel en goedkoop te gebruiken is). Op een gegeven moment zijn we gaan testen en hebben we op 10 scholen een pilot gedaan.

En in de tussentijd heb ik samen met Metis (Thijs Wesselink & Liza Peeters-Goos)een miniserie opgenomen over het verantwoord opzetten van AI-docenten. Beluister de afleveringen hier: https://open.spotify.com/show/4oyokCB9vFdP2QVcJPcUYn?si=03f14f3c3d514020

Fastforward naar nu.

Huidige status

We hebben een platform staan met AI-docenten voor bijna elk vak op het VO en op elk niveau. Deze AI-docenten zijn awesome! En natuurlijk zeg ik dat maar dit is ook wat ik regelmatig terugkrijg van leerlingen en docenten die het ofwel hebben gebruikt of waar ik een demonstratie heb gegeven.

Een mooi voorbeeld: Als ik bij een workshop of presentatie op een school een demonstratie geef van Aisha, krijg ik regelmatig de vraag of dit gaat leiden tot ontslagen bij docenten. Ik zie die vraag als een enorm compliment naar ons platform. Na het zien wat onze AI-docenten kunnen, gaan ze niet in verdediging en claimen dat ze beter zijn, ze vragen zich hardop af of ze niet vervangen worden. Mijn antwoord is overigens dat docenten niet vervangen gaan worden door AI-docenten. We kunnen het inzetten als een belangrijke tool en het zal een (groot) deel overnemen van de tutor rol, maar volgens mij blijft er dan juist tijd over om te investeren in andere delen van het onderwijs. Ik zie voor me dat we meer quality time gaan krijgen met onze leerlingen. Docenten gaan dus zeker niet weg in mijn optiek maar onze rol verandert wel.

Een demonstratie van Aisha van de vakken economie en engels:

 

Onze AI-docenten zijn niet perfect. Zo ver is de technologie nog niet. Het is echter wel zeer bruikbaar. Op veel gebieden doen onze bots niet onder voor echte docenten qua inhoud. Ze kunnen veel meer maatwerk brengen, zijn 24/7 beschikbaar en heel laagdrempelig in gebruik. Maar perfect is het zeker niet. Hieronder staat de cijferlijst van Aisha op verschillende examens van 2023. Sommige vakken (natuurkunde, scheikunde, wiskunde, aardrijkskunde) staan niet op de cijferlijst maar bieden we wel aan. Op deze examens haalde Aisha namelijk geen voldoende. Dit kwam vaak doordat het de bronnen niet goed kon interpreteren of bijv. niet op een uitwerkbijlage iets kan tekenen. Het is echter wel een feit dat het bij de talige vakken beter presteert dan de exacte vakken. Dit is logisch, want de technologie die we inzetten is een taalmodel. Verder valt wellicht op dat het vak Economie goed scoort. Ik denk dat dat deels te verklaren is doordat ik zelf economiedocent ben geweest en veruit de meeste tijd ging naar dit vak.

 

Ik snap dat jullie mij wellicht niet allemaal geloven op mijn blauwe ogen. Daarom willen we dat je de eerste euro gratis krijgt bij ons platform zodat je het zelf kan testen voordat je zou moeten betalen om het te gebruiken.

Vooruitblik

Ik kijk enorm uit naar de release en dat iedereen ons platform kan gebruiken. Ik hoop dat het veel leerlingen gaat helpen bij hun eindexamens. Maar wij gaan niet achterover leunen. Er zijn meerdere zaken die we verder willen ontwikkelen. Hierbij een lijstje (in willekeurige volgorde van prioriteit):

1)      Voice-in en voice-out. Dus de mogelijkheid om met onze chatbot te praten. Gewoon via de oordopjes die de leerlingen toch altijd al in hebben.

2)      Pratende avatar. Een pratend hoofd die de tekst uitspreekt.

3)      Een Aisha voor docenten waarmee docenten bijvoorbeeld lesvoorbereidingen en toetsing kunnen maken, getraind op alle examenstof.

4)      Aisha inhoudelijk beter maken. Uiteindelijk willen we allemaal 10’en op de cijferlijst. Hier hebben we natuurlijk iedereens feedback voor nodig. Maar het zou natuurlijk ook goed kunnen als OpenAI met een update komt van hun model in de zomer dat Aisha in van de ene op de andere dag significant beter wordt zonder veel werk vanuit ons.

5)      Aisha voor andere niveaus, dus MBO, HBO of Universiteit.

6) Op dit moment focussen we op het eindexamen met Aisha, maar onze AI-docenten kunnen natuurlijk ook goed ingezet worden bij alle andere leerjaren.

7)      En misschien nog wel de belangrijkste is de distributie. Wij zijn heel erg tegen ongelijkheid. Op dit moment moet je betalen om ons platform te gebruiken. Wij moeten immers OpenAI weer betalen voor alle prompts. Maar dit betekent dat sommige leerlingen dit wel kunnen gebruiken en anderen niet. Het lijkt ons heel logisch als dit straks in de methode zit. Dus dat deze tool bij je boekenpakket inbegrepen zit.

Conclusie

Ik heb er gewoonweg enorm zin in dat jullie het platform zelf kunnen testen. Ik ben heel trots op wat we hebben neergezet. En het mooie van deze technologie is dat het alleen maar beter gaat worden. En waarschijnlijk sneller dan we allemaal denken. We moeten er natuurlijk nog wel goed over nadenken hoe we dit op een goede manier kunnen implementeren in ons onderwijs. Op naar beter onderwijs!

Voor meer informatie, zie onze website: https://www.slagenmetaisha.nl/

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?