Blogs
AI-docenten voor VO-leerlingen. Niet in de toekomst maar nu! Aisha
Elke leerling heeft zijn/haar eigen behoeftes voor leren. Denk eens terug aan je eigen onderwijstijd: Was het onderwijs op maat? Ging het onderwijs op het juiste tempo? Was er een perfecte balans tussen instructie, opgaven maken en andere lesvormen? Werd alles uitgelegd in jouw belevingswereld? In het traditionele onderwijs waarbij we klassen hebben van 30 leerlingen met één docent kan er nooit goed aan al die behoeftes worden voldaan. En dat heeft negatieve consequenties voor de leeropbrengsten.
Met de opkomst van AI kunnen we virtuele docenten maken die het onderwijs meer op maat, persoonlijker en leuker kunnen maken waardoor de leeropbrengsten hoger worden. En vergeet niet dat deze docenten altijd beschikbaar zijn. Ik ben hier nu bijna een jaar mee bezig en wil graag met jullie delen hoever we al zijn. (spoiler: de eerste versie is er nu al!)
Het is niet mijn insteek om echte docenten hiermee te vervangen. Ik ben zelf ook docent en zie een enorme meerwaarde in echte docenten. Ik zie echter ook een enorme meerwaarde in de inzet van AI-docenten. Volgens mij moeten we goed nadenken hoe we de krachten van beide kunnen inzetten om het onderwijs te verbeteren.
Progressie afgelopen jaar
Als jullie mij al wat langer volgen dan weten jullie dat ik al bijna een jaar bezig ben het thema virtuele docenten. Zo heb ik verschillen experimenten gedraaid. Ik heb een digitale kloon gemaakt van mezelf (incl. pratende avatar en voice cloning). Ik heb met meerdere bots in één chatvenster gezet, waarbij je in het Duits kan converseren (chat én speech) met een digitale Rammstein en dan binnen hetzelfde chatvenster feedback kan krijgen van een virtuele Duits Docent. En ik heb een AI-economiedocent gemaakt, die na de nodige fine-tuning, een 9.9 haalde op het eindexamen HAVO.
Waar zijn we nu?
Samen met Marcel Mutsaarts (aivoordocenten.com) en Tijs Berens en Sasker Soontiëns (Skill-up) hebben we de laatste maanden hard gewerkt om een heel team aan AI-docenten te maken voor het VO. Je moet dan denken aan AI-docenten voor alle vakken (behalve wiskunde) in het VO op de niveaus VMBO, HAVO en VWO. De naam van onze AI-docenten? Aisha.
Deze chatbots zijn getraind op vakinhoud. Daarnaast hebben we samengewerkt met vakdocenten om de inhoud te verbeteren en ze didactisch en pedagogisch zo goed mogelijk te maken. Op dit moment scoren al onze geteste AI-docenten boven de 9 op de eindexamens van het vak waarin zij getraind zijn (getest met de API-versie). Dit is dus geen 10, deze docenten zijn inhoudelijk nog niet perfect. We zijn hard aan het werk om dit verder te verbeteren. Wij denken echter dat er zoveel voordelen zijn aan deze AI-docenten dat ze, ondanks imperfectie, nu al heel bruikbaar zijn.
Opvallend genoeg scoort zelfs de Engelse VWO AI-docent nog geen 10. ChatGPT is een taalmodel en zou heel goed in Engels moeten zijn dus we hadden verwacht dat het zonder enige finetuning al een 10 zou halen. Naast dat we de AI-docenten kunnen verbeteren aan de hand van feedback gaan deze bots ook nog een boost in kwaliteit krijgen als er weer nieuwere modellen uitkomen. Eind 2024 verwacht ik dat we wel 10’en gaan halen met onze bots.
Hoe kan ik ze gebruiken?!
Je kunt nu al deze AI-docenten ervaren als je een betaald ChatGPT account hebt. In de GPT store kan je zoeken naar een vak en een niveau en dan kom je bij onze Ai-docenten Aisha. Zo heb je Aisha docent Economie VWO, Aisha docent Engels HAVO, Aisha docent Biolgie VMBO en nog veel meer.
Maar, we hebben nog veel grotere plannen voor Aisha dan dit. Via de GPT store zijn er namelijk behoorlijk wat beperkingen. Daarom zijn we zelf een platform voor Aisha aan het bouwen. Op ons eigen platform zijn we flexibeler, kunnen we tot betere inhoud komen, betere didactiek en nog veel meer. Een voorbeeld is dat we zelf text-to-speech en speech-to-text op ons platform kunnen toevoegen en niet hoeven te wachten tot deze functie eindelijk in de webversie van chatGPT komt. Maar nog een groter voordeel van een eigen platform is dat het veel toegankelijker gaat worden. Bij ons heb je namelijk geen abonnement nodig bij ChatGPT. Omdat er natuurlijk wel per prompt betaald moet worden, er zijn namelijk kosten aan de API verbonden, gaan we gebruik maken van een prepaid model. We hopen dit platform eind januari te gaan testen op scholen en medio maart uit te brengen voor een breder publiek.
Enkele voorbeelden
Je kunt natuurlijk op een normale manier vragen naar instructie, voorbeelden en oefenopgaves, maar er zijn ook manieren die meer uniek zijn. Hierbij 2 voorbeelden hoe je deze chatbots op een toffe manier kan inzetten. Ik ben heel benieuwd hoe jullie ze gaan gebruiken!
Oproep
We weten dat onze AI-docenten nog niet perfect zijn en zijn druk bezig met het verbeteren van onze AI-docenten. Als je een betaald ChatGPT account hebt roep ik op om onze AI-docenten uit te proberen. Of nog beter: laat je kinderen en neefjes/nichtjes die op het VO zitten onze AI-docenten uitproberen. We staan heel erg open voor feedback!
Daarnaast hoor ik ook heel graag wat jullie van het gehele concept vinden en hoe we dit op een juiste manier kunnen inzetten in ons onderwijs. Wellicht goed om te herhalen dat wij geenszins van plan zijn om echte docenten te vervangen. We zien AI-docenten echt als een extra tool om ervoor te zorgen dat leerlingen tot hogere leeropbrengsten komen. Goed onderwijs, dat is het doel. En goed onderwijs kan niet zonder echte docenten.