PODCAST

AI Tussenuurtje #3: AI-Act en o1

 

In de nieuwste podcastaflevering van het ‘AI tussenuurtje’ gaan Marcel en ik in op de wereld van AI-regelgeving, met een focus op de EU AI Act. Als onderwijsprofessionals vragen we ons af: wat betekent deze wet voor de toekomst van AI in onze klaslokalen?
🎙️ Hoofdpunten uit de podcast:
1️⃣ GPT-o1 lancering: OpenAI’s nieuwste model belooft een significante stap voorwaarts in AI-redenering. Wat houdt dit nieuwe model in? En wat betekent dit voor onderwijstoepassingen?
2️⃣ ChatGPT als procesbegeleider: Marcel heeft in zijn onderwijs een experiment gedraaid door een GPT in te zetten als procesbegeleider voor zijn studenten. We bespreken de positieve en negatieve kanten.
3️⃣ Google’s Notebook LM: Een AI die podcasts kan maken over documenten. Een geweldige tool voor het onderwijs.
4️⃣ Consequenties van de EU AI Act voor het onderwijs

  • 🚫 Verbod op emotieherkenning door AI in onderwijs
  • ⛔ Beperkingen op AI-gestuurde beoordelingen
  • ❓ In hoeverre houden we innovatie tegen ten faveure van privacy?

💡 Terugblik op de podcast
Het was weer een interessante podcast. De lancering van GPT-o1 moet niet onderschat worden. Hierover ga ik binnenkort nog meer informatie delen. Het geeft namelijk aan dat er nog enorm veel potentie zit in AI-modellen (zie ook dit artikel van Ethan Mollick) en dat heeft vergaande gevolgen voor ons onderwijs.
Notebook LM is een hele gave manier om makkelijk podcasts te maken van lastige artikelen/rapporten. Nu alleen nog in het Engels en er is nog geen verdere prompting mogelijk maar de podcasts luisteren nu al erg goed weg. In één week ben ik twee keer verbaasd over hoe ver de technologie opeens weer is…

🏛️ Het hoofdthema van deze week was de EU AI Act
Mensen die mij wat langer volgen die weten dat ik vooral pragmatisch en in kansen wil denken. Er zijn zeker positieve aspecten aan de EU AI Act, maar ik vind het heel jammer dat het een hoop innovatie gaat tegenhouden.

🎧 Luister de podcast en geef je mening
Luister naar de volledige aflevering voor een meer genuanceerde en diepgaandere analyse van bovenstaande punten: 

https://podcasters.spotify.com/pod/show/ai-tussenuurtje/episodes/Aflevering-3-De-EU-AI-Act—Rem-op-innovatie-of-noodzakelijke-bescherming-e2ojceb

Ik roep altijd op om je mening te geven n.a.v. de podcast. Wij weten echt niet alles en van andere perspectieven kunnen we weer leren. Geef dus vooral feedback! 💬

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?