BLOG
š¤ AI (agent) die AI (chatbot) inzet om taken van mij over te nemen
“Hoe kun je AI praktisch inzetten in het onderwijs?” Dit is veruit de meest gestelde vraag die ik krijg. Vandaag deel ik een concrete best practice die zowel docenten als studenten direct kunnen toepassen.
In enkele minuten creƫer je een gepersonaliseerde chatbot die volledig op de hoogte is van jouw lesstof. Deze AI-assistent kan:
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Sparren over de leerstof
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Oefenvragen genereren
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Gerichte tentamenvragen maken
Ā·Ā Ā Ā Ā Ā Ā Ā Concepten helder uitleggen
De reacties uit de klas waren āIk ga dit zĆ©ker gebruikenā en āDit zou toch elke student moeten weten?!ā.
Een student vroeg op een gegeven moment met een lachend gezicht: āZo maak jij zeker ook het tentamen?ā. De hele klas moest lachen. Toen ze waren uitgelachen antwoordde ik: āJa, dat kloptā. Toen begon er bij sommige studenten echt een kwartje te vallen hoe handig het is om op deze manier te gaan leren.
Dit is een best practice die toegankelijk is voor iedereen, ik ga alle benodigde stappen in detail uitleggen. Deze best practice is zowel gericht op docenten als studenten. Het liefst zie ik dat studenten dit gaan doen zodat ze in een actieve rol worden gezet.
Context
Deze week startte het nieuwe lesblok op de HAN. Ik mag 2 klassen lesgeven in de minor Sporteconomie. Een mooi moment om zoān 40 studenten wat bij te leren over hoe ze kunnen studeren in tijden van AI. Shout out naar Sporec01 en Sporec03! š
Wat heb ik gedaan
Ik ga straks uitleggen hoe je dit zelf kunt doen, maar ik ga eerst de resultaten bespreken. Ik heb een audio-opname gemaakt van mijn eigen les. Die audio-opname heb ik laten transcriberen. Ik heb hier zelf een betaalde app voor, dat ziet er zo uit:
Binnen enkele seconden heb ik dus de transcriptie van alles wat ik heb verteld in de les. Dan ga ik naar Claude (dit is de concurrent van ChatGPT en op dit moment beter dan ChatGPT) toe en upload ik de transcriptie + de sheets in PDF-vorm. Claude heeft dan alle informatie wat op de sheets staat en alles wat ik heb gezegd en weet nu dus heel veel over dit onderwerp. Mijn eerste prompt is vaak dat ik aangeef wat voor bestanden ik upload en dat het een samenvatting moet geven. Zo kunnen we checken of alles werkt. In dit geval was de samenvatting zeer goed, waarschijnlijk beter dan als ik het zelf had gemaakt. (wie hou ik eigenlijk nog voor de gek dat ik nog āwaarschijnlijkā in die vorige zin zetā¦ā¦..).
Ā
Dan zijn de opties in principe eindeloos. We kunnen nu alles vragen over de lesstof. Hier zie je een voorbeeld van een concept dat we hebben behandeld in de les:
Ā
En we kunnen daar natuurlijk weer op doorvragen:
Ā
Voor de duidelijkheid, sommige van deze voorbeelden hebben we besproken in de les, maar sommige ook niet. Maar deze voorbeelden kloppen wel. Claude snapt blijkbaar de essentie en kan dus zelf met andere voorbeelden komen.
We kunnen natuurlijk ook gaan oefenen met de theorie, dat doen we hier:
Een student vroeg op een gegeven moment met een lachend gezicht: āZo maak jij zeker ook het tentamenā. De hele klas moest lachen. Toen ze waren uitgelachen antwoordde ik: āJa, dat kloptā. Toen begon er bij sommige studenten echt een kwartje te vallen hoe handig het is om op deze manier te gaan leren.
Om het nog gaver te maken liet ik ook nog zien hoe we heel makkelijk een podcast kunnen maken van de lesstof in NotebookLM. In de screenshot hieronder zie je dat ik 3 kennisbestanden erin heb gezet: wederom de transcriptie en de sheets, en daarnaast heb ik een klein tekstje getypt over de context van deze documenten. Je klikt op genereren en er komt binnen enkele minuten een geweldige podcast uit. Allemaal gratis en simpel om te gebruiken. Fantastisch.
Hoe kan jij dit doen?
Zoals ik al op het begin zei, vind ik eigenlijk dat de verantwoordelijk bij de student ligt. Daarom zal ik deze tutorial schrijven vanuit een studentperspectief.
1)Ā Ā Ā Ā Vraag de docent om toestemming of je de les mag opnemen en of je het in Claude mag zetten. Mijn verwachting is dat de meeste docenten dit geen probleem vinden. Sommige docenten zijn heel erg gehecht zijn aan privacy en zullen hier niet aan mee willen werken. Daar moet je respect voor hebben. Dan eindigt het verhaal hier helaas.
2)Ā Ā Ā Ā Als je toestemming hebt: neem de les op met een audio-opname app op je telefoon. Meestal zit dat standaard in je telefoon.
3)Ā Ā Ā Ā Als je het mp3-bestand hebt, dan wil je dat omzetten in een transcriptie. Er zijn 2 gratis opties:
- Gebruik turboscribe.ai. Hier kan je gratis 3 mp3-bestanden transcriberen per dag van maximaal een half uur. Je kunt een langer mp3 bestand kleiner maken door te knippen maar dit is soms best lastig. Makkelijker is om je opname na 29 minuten even te stoppen en dan een nieuwe opname te beginnen.
- Zeer waarschijnlijk heb je een Office 365 abonnement via je onderwijsinstelling. Ga naar de Office 365 online omgeving en ga daar naar Word. In Word zie je rechtsboven een microfoon staan. Als je daarop klikt kan je klikken op transcriberen. Dit kan ook met langere opnames dan 30 minuten, maar mijn ervaring is dat turboscribe een betere transcribeertool is dan Word.
(dit klinkt misschien een beetje ingewikkeld op het begin maar als je dit een paar keer hebt gedaan lukt dit je binnen een paar minuten).
4) De volgende stap is de sheets van de les in PDF-vorm krijgen. Soms krijg je die van je docent al in PDF-vorm en dan hoef je niets te doen. Soms staat het in Powerpoint format. Dan moet je even de Powerpoint presentatie openen en het āopslaan alsā PDF.
5) Nu heb je alles wat nodig is om van Claude een hele krachtig leertool te maken! Zie voor enkele voorbeeld prompts bovenstaande screenshots. Veel leerplezier! š
Toekomst
Mijn intentie is om deze methode het hele blok toe te passen. Ik hoop dat de studenten dit gaan oppakken vanaf volgende week. Deze week heb ik de transcriptie + PDF + podcast met hen gedeeld.
Op het einde van het blok hebben we dus van alle lessen alle PDF bestanden van de sheets en alle transcripties van de lessen. We gaan uitproberen of het nog steeds goed werkt als we al die materialen in Ć©Ć©n keer in Claude zetten. (ik verwacht dat dit geen probleem moet zijn)
Verder ga ik de studenten natuurlijk bevragen of ze deze werkwijze daadwerkelijk gaan toepassen als ze gaan leren voor het tentamen. Ik ga ze bevragen naar alle doās & donāts die zij tegenkomen. En vanzelfsprekend ga ik die weer delen met jullie via Linkedin š
p.s. de echte AI-kenners vragen zich wellicht af waarom ik er niet voor kies om een GPT voor de studenten te maken. Dat is een terechte vraag en heel gaaf dat je daar al aan denkt! š De reden waarom ik dit bewust niet doe is omdat ik de studenten meer AI-geletterd wil maken. Ik wil hen dus in de actiestand krijgen.