Blogs

ChatGPT4-vision --> het einde van het traditionele huiswerk!

📚 Twee weken geleden bood ChatGPT4 me plots de mogelijkheid om zelf plaatjes te maken via DALL-E 3. De strip bij deze post is hiermee gemaakt en kostte me ongeveer 5 minuten tijd met een paar verschillende prompts. Sinds afgelopen weekend praat ChatGPT4 hardop met me als ik dat wil, met een keuze uit 5 stemmen. Allemaal met een grappig maar niet zo’n handig Amerikaans accent overigens. Gisteren kreeg ik ook toegang tot Vision, waarmee ChatGPT4 in staat is plaatjes te interpreteren. Dit is wellicht de meest invasieve nieuwe functie uit dit rijtje indrukwekkende updates.

Een snelle test, waarbij ik willekeurige foto’s nam van de werkboeken van mijn zoon (4 VWO) en dochter (1 Gymnasium), toonde de indrukwekkende kracht van deze tool al meteen aan. Opdrachten van wiskunde, biologie, Frans – het werd allemaal direct en probleemloos gemaakt. Vol verbazing en opwinding zagen mijn kinderen binnen enkele seconden de juiste antwoorden uit ChatGPT rollen. “Hoef ik dan nooit meer zelf huiswerk te maken pap?” Gegeven dat de techniek alleen maar beter zal worden, kon ik dat niet echt ontkennen. Het traditionele concept van huiswerkopdrachten zoals we die al heel erg lang kennen, is mijns inziens verleden tijd.

Het gekke is, dat ik hier relatief weinig over hoor. Scholen zijn merendeels onwetend, of ten minste erg stil hierover. De leerlingen die tot de digitale voorhoede behoren, houden (wijselijk?) hun mond. De docenten die tot deze zelfde groep behoren, voelen zich vaak een roepende in de woestijn. Wanneer wordt iedereen wakker?

Naast de angst dat leerlingen niet meer hoeven te leren schrijven voor de taalfunctie van ChatGPT, is daar dus nu nog een modaliteit bijgekomen, die een zeer invasieve en blijvende impact op het onderwijs heeft. Een AI-systeem met ogen. Scholen kunnen hier op verschillende manieren mee omgaan. Een voor de hand liggende reflex is het kiezen van een defensieve strategie, door het gebruik te verbieden bijvoorbeeld. Ik zou echter willen pleiten voor een meer positieve strategie, namelijk eerst omarmen en dan omdenken. Omarmen houdt in dat scholen de technologie actief in het bestaande onderwijs gaan inbouwen. Onderwijs leerlingen in het verstandig gebruik van ChatGPT. Schuif het als tool in in je curriculum. De tweede stap zal het omdenken van het bestaande onderwijs zijn naar een nieuwe realiteit van onderwijs met AI . Dat betekent terug naar de tekentafel. Wat moeten onze leerlingen leren? En hoe kunnen we daar, met de inzet van AI technologie, zo goed mogelijk komen? Ik ben ervan overtuigd dat de slimme, geïntegreerde inzet van AI in het onderwijs leerlingen echt kan helpen in hun ontwikkeling.

Scroll naar boven