BLOG
Claude.ai kan nu visuele data analyseren: een test met wetenschappelijke grafieken š
Claude kan sinds vorige week ook de visuele data in een pdf-bestand analyseren. Een significante verbetering ten opzichte van het alleen maar verwerken van de tekst van een pdf-bestand, zoals chatbots dat normaal doen. In het kader van ‘eerst zien dan geloven’ testte ik Claude’s nieuwe visuele capaciteiten met een wetenschappelijk artikel: “Towards Education 4.0: The role of Large Language Models as virtual tutors in chemical engineering.”
Mijn experiment:
- Ik liet Claude grafiek 2a uit het artikel analyseren. Zie screenshot 1 hieronder.
- De beschrijving die Claude gaf van de grafiek, is helemaal correct. Mooi is dat er ook nog een ‘conclusie’ op volgt over wat de data betekent. Zie Screenshot 2 hieronder.
- Om te controleren of Claude Ć©cht ‘keek’ en niet alleen de begeleidende tekst las, vroeg ik naar de kleur groen in de grafiek ā informatie die niet in de tekst stond.Ā Ā Claude gaf een correct antwoord op basis van de visuele data. Zie screenshot 3 hieronder.
Dit betekent dat je nu:
- Direct vragen kunnen stellen over grafieken en visualisaties.
- Efficiƫnter wetenschappelijke literatuur kunnen verwerken.
- Sneller patronen kunnen ontdekken in visuele data.
Een praktische toepassing die ons werk weer een beetje makkelijker maakt!
š” Wil je meer weten over de mogelijkheden van AI in het onderwijs, kijk dan op de website AI voor Docenten | Uw bron voor AI in het onderwijs die ik samen met Tom Naberink het opgezet. Of luister naar onze podcast āhet AI-tussenuurtjeā.
#AIinOnderwijs #OnderzoekInnovatie #ArtificialIntelligence #OnderwijsInnovatie