Blogs

Eindelijk Volledig Gepersonaliseerd Leren: Een haalbare droom?

In de ideale situatie kent een docent de leerling door en door en weet precies wat werkt voor hem/haar. De realiteit toont echter aan dat dit een enorme uitdaging is, zelfs voor de meest toegewijde docenten. De grootte van de klassen en de beperkte tijd zijn hier de belangrijkste beperkende factoren.

De opkomst van generatieve AI-technologieën, zoals ChatGPT, heeft de mogelijkheden voor gepersonaliseerd leren aanzienlijk uitgebreid. Het zou daarmee een zeer krachtige aanvulling op de primaire rol van de docent in het begeleiden van het leerproces van de leerling kunnen zijn. De beperkende factoren voor docenten gelden namelijk niet voor deze AI-systemen. Ze hebben 24 uur per dag tijd en zin om te helpen. Ook kunnen ze de communicatie desgewenst aanpassen aan elk niveau en aan elke stijl.

Is hiermee dan volledig op maat gemaakte onderwijs zomaar bereikt? Tot nu in ieder geval nog niet. Het realiseren van echt persoonsgerichte ondersteuning is complexer dan het lijkt. De vraag rijst dan welke cruciale informatie een AI-chatbot nodig heeft om werkelijk afgestemd te zijn op de leerbehoefte van een leerling?

Deze vraag kwam naar boven bij een project waar ik aan werk. Ik kwam na enige reflectie tot de volgende belangrijke aspecten:
–       Voorkennis: Wat weet de leerling al over het onderwerp?
–       Interesses en Hobby’s: Welke persoonlijke interesses kunnen worden verbonden met het leerproces?
–       Moeilijkheidsgraad: Hoe uitdagend vindt de leerling het vak?
–       Taalvaardigheid: Hoe goed kan de leerling via taal communiceren en begrijpen?
–       Concentratiespanne: Hoe lang kan de leerling gefocust blijven?
–       Motivatie: Is de leerling meer intrinsiek of extrinsiek gemotiveerd?
Ik ben heel benieuwd of mijn eerste inzichten de juiste zijn. Of mis ik cruciale zaken? Ik lees alle suggesties graag terug in de comments!

Scroll naar boven