Blogs
Generatieve AI inzetten in de onderwijspraktijk: opdrachten en toetsvragen genereren en differentiëren
Een van de werkzaamheden waarvoor ik als docent generatieve AI inzet, is het genereren en differentiëren van opdrachten op verschillende niveaus, en het maken van toetsvragen. Op deze manier kun je heel eenvoudig en snel opdrachten maken die variëren in moeilijkheidsgraad. Dit is natuurlijk ook handig voor leerlingen/studenten die willen oefenen. Ik leg graag mijn werkwijze uit zodat iedereen dit kan doen, inclusief voorbeelden.
Ik heb een GPT gebouwd in ChatGPT die hierbij kan helpen. Iedereen heeft hier toegang toe, dus ook mensen met een gratis account. Met een gratis account heb je ongeveer 10 prompts per 4 uur met het meest geavanceerde model. De link naar de GPT: https://chatgpt.com/g/g-EJCJd9NoJ-opdrachten-differentiatie-aivoordocenten.
Nieuwe opdrachten en toetsvragen genereren vanuit een prompt
Het werkt als volgt: je kunt een bepaald thema opgeven, en de GPT maakt drie opdrachten voor jou: 1) een makkelijke opdracht; 2) een standaardopdracht; 3) een moeilijke opdracht. Zie hier een voorbeeld:
Hieruit kun je zelf bepalen welke opdrachten geschikt zijn om aan de leerlingen te geven.
Nieuwe opdrachten en toetsvragen genereren vanuit een bestaande opgave
Het bovenstaande is handig, maar persoonlijk gebruik ik een andere werkwijze. Als docenten hebben we vaak al veel materiaal, zoals opdrachten van vorig jaar, opdrachten uit het boek, en toetsen van vorig jaar. Deze kunnen we gebruiken om sneller tot opdrachten te komen zoals wij die willen.
We kunnen simpelweg de opdracht kopiëren en plakken, als screenshot uploaden, of via je telefoon een foto maken van de opdracht. Als je een eerder gemaakte opdracht hebt gegeven, zal de GPT het volgende genereren: 1) een makkelijkere en moeilijkere variant van de opdracht; 2) een makkelijke, standaard en moeilijke vraag over hetzelfde thema, maar dan in een net iets andere context. Hier zie je een voorbeeld waarbij ik een examenvraag van afgelopen jaar upload:
Je ziet hoe eenvoudig het werkt. Je kunt natuurlijk verder prompten om het helemaal naar jouw wens te krijgen. Het geeft mij op zijn minst inspiratie voor interessante vragen. Daarnaast kan het ook altijd een uitgebreid antwoordmodel voor je maken. Uit mijn ervaring blijkt dat dit ook goed werkt voor toetsvragen.
Conclusie en tekortkomingen
Dit is een mooi praktijkvoorbeeld van hoe we generatieve AI kunnen inzetten om ons werk als docent makkelijker te maken. Studenten en leerlingen kunnen dit natuurlijk ook goed inzetten om te leren.
Let wel op, hallucinaties en onwaarheden liggen altijd op de loer bij het gebruik van generatieve AI. Voor het middelbaar onderwijs zal dit nauwelijks voorkomen, maar bij complexere opdrachten, zoals voor de universiteit, kan dit vaker gebeuren. Als docent ben je altijd verantwoordelijk voor het eindresultaat, dus controleer de output altijd.
Meer informatie over GenAI in het onderwijs
Op onze site aivoordocenten.com vind je allerlei materialen voor docenten om te leren omgaan met generatieve AI in ons werk. We hebben nog allerlei andere GPT’s voor docenten, prompts voor docenten, best practices in het onderwijs, artikelen, en nog veel meer.
Ga naar: https://chatgpt.com/g/g-EJCJd9NoJ-opdrachten-differentiatie-aivoordocenten.