BLOG
Google's Learn About: een nieuw studie-pareltje na NotebookLM
Google is op AI gebied behoorlijk de loef afgestoken door ChatGPT en in mindere mate ook Claude-ai. Met NotebookLM heeft het bedrijf echter laten zien met een origineel idee en krachtige techologie onder de motorkap wel degelijk een grote rol te kunnen spelen bij AI als leertool. Een paar dagen geleden heeft Google een nieuwe experimentele leeromgeving uitgebracht (in Beta), genaamd Learn About. Ik heb het verkend en ben zeer onder de indruk, hoewel de huidige beperkingen – alleen Engels en alleen via VPN- nog wel een serieuze drempel vormen natuurlijk.
Wat maakt Learn About anders?
Anders dan bij ChatGPT, waar je specifieke vragen moet formuleren, neemt Learn About je bij de hand. Je geeft een onderwerp in en de tool bouwt automatisch een gestructureerd leerpad. Je kunt tekst ingeven, maar mag ook een foto uploaden. Je krijgt direct:
Een heldere beschrijving met uitleg
Ondersteunende visualisaties
Interactieve voorbeeldvragen of andere hulp bij het leren
Naast dit leerpad vind je aan de linkerkant een balk met daarin allerlei suggesties voor gerelateerde onderwerpen. Met een druk op de knop ben je hier je kennis aan het verbreden.
Een praktijkvoorbeeld
Als docent bij de ALO weet ik hoe studenten worstelen met het concept ‘degrees of freedom’ bij motor control. Ik heb dit ingegeven in Learn About. In screenshot 1 hieronder zie je de eerste output van het leerpad.
In screenshot 2 vind je de eerste suggesties die ik kreeg te zien in de linker balk.
Ik heb in dit voorbeeld op ‘go deeper’ gedrukt, een van de drie standaard opties onder de eerste uitleg van het gekozen onderwerp. Het resultaat is een behoorlijk diepgravende verkenning van het concept. Zie screenshot 3 hieronder.
Toegevoegde waarde voor het onderwijs
De kracht van Learn About zit denk ik in de laagdrempeligheid. Je hebt minder voorkennis nodig dan bij chatbots als ChatGPT omdat de tool zelf structuur aanbrengt. Echt een hele mooie omgeving! Hopelijk gaat Google snel over naar het ondersteunen van alle landen en talen met Learn About. Ik ga dan zeker studenten stimuleren om hiermee aan de slag te gaan. Mooi om studenten bijvoorbeeld de output van Learn About over een bepaald onderwerp in een opdracht te laten vergelijken met wat we zelf aanbieden aan informatie. Is het hetzelfde? Is het makkelijker te begrijpen?
Learn About laat zien waar we naartoe gaan: gepersonaliseerde leeromgevingen die complexe kennis toegankelijk maken voor iedereen. Het onderstreept nog maar eens dat er bij AI-ontwikkelingen heel veel kansen te pakken zijn in het onderwijs.
Wil je meer weten over de mogelijkheden van AI in het onderwijs, kijk dan op de website AI voor Docenten | Uw bron voor AI in het onderwijs die ik samen met Tom Naberink het opgezet. Of luister naar onze podcast ‘het AI-tussenuurtje‘.
#AIvoordocenten #LearnAbout #NotebookLM #AIsandbox #GoogleEdu