BLOG
Een complete master thesis geschreven door AI
Het is me gelukt: Ik heb een master thesis geschreven met AI 🤖🎓.
Deze thesis is voor 100% geschreven door chatbot Claude. Dit is een volledige master scriptie. Inclusief:
- 30 relevante (en echte 😊) bronnen. Ik heb zelf geen enkele bron gezocht
- 13 onderbouwde hypothesen
- Een complexe data-analyse waarbij er is gecompenseerd voor multicollineariteit en met modererende en interactievariabelen. Dit is allemaal achteraf gecheckt met SPSS waarbij geconcludeerd is dat Claude de data-analyse perfect heeft uitgevoerd
- Alles samengevoegd tot een coherent verhaal met een duidelijke rode draad
Ongeveer een jaar geleden schreef ik al een HBO-scriptie in 5 uur. De technologie is sindsdien flink verbeterd en daarom is het nu mogelijk om zelfs een master thesis te schrijven. Een master thesis schrijven lukt echter (nog!) niet in 5 uur want het is een stuk complexer. Dit heeft me een lang weekend gekost.
In het artikel vind je de link naar de master thesis, de Powerpoint-presentatie en het proces dat ik heb doorlopen.
📝 De weg hiernaartoe
Voor de mensen die mij volgen komt dit waarschijnlijk niet als een verassing. Enkele mijlpalen die hiervoor bereikt werden:
✅HBO-scriptie in 5 uur: We onderschatten de kracht van ChatGPT – AI voor Docenten
✅Studenten begeleiden in het schrijven van een onderzoek met AI: AI in het onderwijs: Een groeiende kloof tussen traditie en innovatie – AI voor Docenten
✅Experimenten met data-analyse met AI: AI en data-analyse: ChatGPT vs. Claude vs. SPSS – AI voor Docenten
✅Experimenteren met schrijven op hoog wetenschappelijk niveau: 🤖 Kan AI al op PHD niveau schrijven? – AI voor Docenten
Al met al was het eerder de vraag wanneer ik een master scriptie ging schrijven met AI dan of dit mogelijk was……….
🔍 Het resultaat
Ik ben natuurlijk benieuwd wat jullie ervan vinden. Vooral of jullie (ook) denken dat het een voldoende zou krijgen als een master student dit zou inleveren. Ik heb zelf 3 masters gedaan en ben al jarenlang afstudeerbegeleider op het HBO dus ik denk dat ik het redelijk kan inschatten. Echter, ik sta zeker open voor kritiek en verbeterpunten!
Je vindt de thesis hier: Beyond GDP – How cultural values and economic development jointly shape national happiness.pdf
Ik heb ChatGPT er ook meteen even een Powerpoint-presentatie van laten maken: Beyond_GDP_Presentation.pptx
⚙️ Het proces
Met goede prompting kan Claude heel veel. Zo heb ik het laatst nog een PHD-hoofdstuk laten genereren wat onderzoekers niet konden onderscheiden van het menselijk PHD-hoofdstuk. Ik weet dus wat er mogelijk is, maar om hier een consistent verhaal van te maken van 30+ pagina’s, inclusief goede bronnen en data-analyse is een gecompliceerder verhaal.
Enkele werkwijzen die heel erg hebben geholpen:
1) Goede bronnen zoeken met de GPT’s van Consensus en ScholarGPT binnen ChatGPT. Zo kon ik gemakkelijk een groot aantal relevante en goede bronnen inclusief samenvatting vinden en aan Claude geven.
2) Stapsgewijze werkwijze binnen Claude. Ik begin NOOIT met ‘schrijf X’. Ik wil dat Claude gaat ‘nadenken’ voordat het schrijft. Het mag ook allerlei vragen stellen aan mij. Daarna gaat het een geraamte maken voor het hoofdstuk waar ik nog kritisch naar kijk. In dit voorstuk zit by far het meeste tijd. Als dat allemaal goed is, dan pas mag het gaan schrijven. Na het schrijven laat ik Claude natuurlijk nog het eigen werk verbeteren. Deze stapsgewijze werkwijze is een belangrijke factor waarom ik veel hogere kwaliteit output krijg dan leken die met AI werken.
3) Helaas is de context window binnen Claude snel gevuld als je aan zo’n groot document werkt. Ik heb vele context windows volledig gevuld. Het is belangrijk om Claude aan het begin van zo’n nieuwe context window weer helemaal up-to-speed te krijgen over de context van het onderzoek en wat we allemaal voor eisen hebben. Dit heeft me veel tijd gekost. Dit doet me denken aan het volgende wat Microsoft AI CEO Mustafa Suleyman heeft gezegd in een interview van afgelopen week: “We have prototypes that have near-infinite memory. And so it just doesn’t forget, which is truly transformative.” Als we dit in 2025 krijgen wordt het proces van een scriptie schrijven vele malen makkelijker.
Ik wil eigenlijk mijn hele werkwijze openbaar delen maar ik weet nog niet zo goed hoe ik dit doe. Ik kan niet simpelweg mijn conversaties gaan delen want dit zijn honderden pagina’s in tientallen context windows. Ik moet hier nog een goede vorm voor vinden. Ik denk wel dat de eerstvolgende stap wordt dat ik mijn proces deel hoe ik een HBO-scriptie maak. Dat kan ik in een video van 2 (?) uur in veel detail uitleggen denk ik en met een duidelijke promptboek o.i.d.. Als ik ergens tijd vindt in de komende weken ga ik dit doen en met jullie delen.
🌊 Impact op onderwijs
Het was al heel duidelijk dat we in het HBO zo snel mogelijk af moeten van alle toetsen die niet op de campus gemaakt worden. Zie ook dit artikel: https://aivoordocenten.com/het-einde-van-asynchrone-toetsen/ . Maar nu we ook master scripties kunnen genereren hoop ik dat universiteiten ook gaan inzien dat dit niet meer kan. Eigenlijk denk ik dat universiteiten nog meer in de problemen zitten omdat zij veel minder in de praktijk doen.
Gelukkig zal dit op universiteiten het komende jaar nog geen aardverschuiving opleveren. Maar als we binnenkort betere AI-modellen krijgen én studenten leren hoe ze dit slimmer kunnen inzetten dan komt er een enorm probleem is mijn verwachting.
Voor mijn gevoel is het alsof we een waarschuwing krijgen dat er waarschijnlijk een tsunami aan verandering aan gaat komen in het hoger onderwijs. Dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren is niet 100% zeker maar de kans dat dit niet gebeurt wordt kleiner en kleiner. Als we nu al een gehele master scriptie kunnen genereren terwijl AI nog in de kinderschoenen staat……… Ik ben blij dat ik geen bestuurder ben bij een onderwijsinstelling🤔.
💡 Wil je meer leren over AI in het onderwijs?
Ik ben betrokken bij 2 initiateven waarbij we ons richten op het verhogen van AI-geletterdheid in het onderwijs.: 1) Op 13 december geef ik samen met Marcel Mutsaarts een intensieve workshop in Utrecht over AI in het onderwijs. We gaan prompten, chatbots bouwen en zorgen dat je echt begrijpt wat AI betekent voor jouw onderwijspraktijk. Meer info: https://lnkd.in/e-B_mn58
2) In januari start ook onze 10-delige webinarserie ‘AI voor docenten’ met Barend Last en Marcel Mutsaarts . Hierin behandelen we alle cruciale aspecten van AI in het onderwijs. Check: https://lnkd.in/dh2w6FYR