Blogs

Innovatie in Onderwijs: Het Leesbegrip Experiment met AI in de HAN Sandbox

Met enthousiasme kondigen we het startsein aan van ons eerste experiment in de HAN AI-sandbox. In dit innovatieve project onderzoeken we de potentie van GPT-technologie om HBO-studenten te ondersteunen in hun leesbegrip en -plezier.

De HAN Sandbox AI, een omgeving voor onderwijsvernieuwing met AI, biedt ons de kans om samen met een team van deskundige docenten, ethici, en specialisten op het gebied van privacy en informatiemanagement, te experimenteren met AI-toepassingen in het onderwijs. Dit project is een initiatief van onder meer de specialisten Jorn Bunk en Jochem ten Böhmer.

Samen met collega’s Ingrid Busser Marcel Mutsaarts Jessica Koning en Onna Nieuwenhuis, verkennen we de mogelijkheden van AI in het versterken van blended onderwijs. We willen hiermee een genuanceerd antwoord krijgen op de do’s en dont’s van het implementeren van AI in het onderwijs van HBO-studenten. Een van de experimenten is het leesbegrip-experiment.

In dit acht weken durende experiment krijgen tweedejaars studenten van de Academie Sport en Bewegen toegang tot ChatGPT 4 via de Teams-omgeving. Deze setting zorgt voor gewaarborgde privacy, aangezien OpenAI deze data niet gebruikt voor trainingsdoeleinden. Ook is het heel eenvoudig om gespecialiseerde GPT’s in deze Teams omgeving aan te bieden. We introduceren hier dan ook ‘Leonora de leeshulp’, een op maat gemaakte GPT die studenten helpt bij het verwerken van complexe teksten.

Ons experiment heeft drie hoofddoelen:

  1. Het stimuleren van leesmotivatie bij studenten met behulp van GPT-technologie.
  1. Het bevorderen van langdurige leesbetrokkenheid.
  1. Het verbeteren van leesbegrip door interactie met de AI.

Onze eerste observaties tonen aan dat het gebruik van ChatGPT4 meer vereist dan alleen klassikale uitleg; naast problemen op instrumenteel en inhoudelijk niveau, vraagt het ook om een diepgaand metacognitief inzicht in leesstrategieën en persoonlijke behoeften. Een interessant eerste resultaat al!

We houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in dit spannende experiment. Blijf ons volgen voor meer updates

Scroll naar boven