Blogs
Krantenartikelen van de toekomst
Hebben jullie het ‘grote’ AI nieuws van afgelopen week gehoord? Stemacteur Diederik Ebbinge (reclamestem van Aldi) wordt vervangen door een AI. Je kunt het bijna niet gemist hebben, het heeft in alle grote media gestaan en er was een hoop ophef over. Toen ik dit hoorde, checkte ik meteen mijn agenda om te zien of ik niet een jaar terug in de tijd was gegaan. Het bleek dat het toch echt april 2024 is. Hoe kan dit nou nieuws zijn?!
Een jaar geleden was ‘voice-cloning’ van Eleven Labs al dusdanig goed dat je iemands stem nagenoeg perfect kan klonen en alles kan laten zeggen. Collega Marcel Mutsaarts maakte rond die tijd al ingesproken powerpoints voor bepaalde instructies voor zijn studenten. En dat inspreken deed hij niet zelf, dat deed Eleven Labs met zijn stem.
Als we dan in april 2024 opeens verbaasd zijn dat stemacteurs worden vervangen door AI begin ik wel te begrijpen waarom mensen generatieve AI nog niet serieus nemen. Ik ga in dit artikel enkele krantenartikelen van de toekomst schrijven, met als thema onderwijs. Dat wordt best makkelijk, want we zijn al veel verder dan stemmen kopiëren.
Thema 1: Toetsing is niet meer valide
Achtergrond
Afgelopen week sprak ik iemand die ook veel bezig is met AI in het onderwijs en die zei: ‘Als je nog een diploma of een PhD wil doen, dan zou ik er nu aan beginnen’. Hij doelde hiermee op het feit dat de toetsing bij veel opleidingen niet meer valide is. Zelf heb ik een half jaar geleden dit al aangetoond door een gehele hbo-scriptie te schrijven in 5 uur. Verder roep ik al een jaar dat we AI niet kunnen identificeren en het dus niet kunnen verbieden. Er zijn gelukkig wel opleidingen die hier iets mee doen en bijvoorbeeld een mondelinge toets toevoegen. Dit is in mijn optiek zeer verstandig, maar wel echt een kortetermijnoplossing. De vraag is namelijk of ze de leerdoelen nog wel halen op deze manier. Maar zelfs een mondeling i.p.v. een geschreven tekst is nog niet de standaard. Enkele weken geleden sprak ik een collega en die gaf aan dat bij het afstudeerprogramma van zijn opleiding de mondelinge verdediging er dit jaar is uitgehaald. Dit paste namelijk volgens de afstudeercoördinatoren, onderwijsadviseurs én de examencommissie niet bij programmatisch toetsen. De collega die ik sprak vond dit ongelofelijk want hij schat in dat enkele van zijn afstudeerders de scriptie (een van de 3 belangrijke producten) voor minstens 50% door ChatGPT hebben laten schrijven. Dit is helaas de harde realiteit.
Het is in mijn optiek overduidelijk dat de toetsing op veel plaatsen in het onderwijs niet meer valide is, en we doen hier soms te weinig aan. Overigens is dit voor sommige mensen niet overduidelijk want veel mensen onderschatten nog steeds enorm wat de betaalde versie van ChatGPT allemaal kan. Ondanks dat we dit kunnen weten, gaan we straks verbaasd zijn als studenten straks aangeven een deel van hun studie gedaan te hebben met ChatGPT.
Thema 2: Kennis en vaardigheden in de huidige opleidingen zijn niet de kennis en vaardigheden die ze straks nodig hebben
Achtergrond
Er zijn verschillende sectoren waarvan we zien dat de impact van generatieve AI groot is, en in de (nabije) toekomst enorm gaat zijn. Sam Altman (CEO OpenAI) verwacht dat marketingtaken voor 95% worden uitgevoerd door AI in de toekomst. Jensen Huang (CEO NVIDIA) heeft aangegeven dat we niet meer hoeven te leren hoe je programmeert, omdat AI alles zal programmeren wat jij maar kan bedenken. Als we straks alle wetboeken perfect kunnen laten doorzoeken en een taalmodel kan al deze informatie uitstekend omzetten, dan heeft dit enorme impact op hoeveel mensen we nodig hebben met kennis van rechten. En de grote impact geldt niet alleen voor de kantoorbanen, maar ook voor de artiesten en kunstenaars. Volgens mij is het vrij duidelijk dat er grote veranderingen aan zitten te komen in verschillende sectoren. Ik hoor hier echter nauwelijks paniek over in het onderwijs. In september beginnen studenten aan een 4-jaars traject. Zij zijn dus klaar in juli 2028. Zijn onze opleidingen daarop ingericht?
Thema 3: Het onderwijs gaat anders ingericht worden omdat de tutorrol bij AI-docenten gaat liggen
Achtergrond
De huidige inrichting van het onderwijs waarbij een docent zijn/haar kennis overbrengt op een groot aantal studenten tegelijk is niet optimaal. Deze wijze is namelijk niet optimaal voor de individuele behoeftes van de studenten. Als straks alle studenten een eigen AI-docent hebben, zal er veel meer maatwerk geleverd worden. Studenten kunnen 24/7 met hun AI-docent in conclaaf, krijgen theorie in hun individuele belevingswereld uitgelegd en het gaat op hun niveau en tempo in plaats van die van een hele klas. Dit betekent niet dat er geen rol is voor scholen, klassen en docenten. Volgens mij is die er zeker wel. In Coronatijd zagen we al dat studenten niet alleen maar achter een computer willen leren. Het onderwijs zal in de komende jaren anders ingericht moeten worden waarbij de rol van de docent veranderd. En dit is niet een ver toekomstbeeld. Vorige week hebben we ‘slagen met Aisha’ uitgebracht. Een platform met AI-docenten voor verschillende vakken en op verschillende niveaus voor het VO. Deze AI-docenten zijn inhoudelijk al heel sterk. Dit is er dus nu al, maar veel mensen weten hier nog niet vanaf.
Conclusie
Als we als samenleving verbaasd zijn dat er in april 204 stemacteurs worden vervangen door AI dan missen een hoop mensen wat voor belangrijke ontwikkeling er gaande is. Ook in onderwijsland wordt deze ontwikkeling in mijn optiek nog steeds onderschat en wordt er nog te weinig mee gedaan. Dat brengt nu al problemen met zich mee. En hoe langer we dit niet serieus genoeg nemen, hoe meer problemen er zullen komen.
Gelukkig zijn er ook goede voorbeelden. Afgelopen week deelde @Erdinc nog de documenten van de Universiteit Gent (link) . Zij zijn bewust van de eerste 2 thema’s die ik hierboven bespreek en gaan in op of bepaalde competenties nog relevant zijn en hoe we ervoor zorgen dat de toetsing nog valide is. Hier kunnen een hoop onderwijsinstellingen wat van leren volgens mij.
Om dit artikel af te sluiten wil ik nog een laatste anekdote delen. Ik zat laatst in een groepsdiscussie over de impact van generatieve AI op het onderwijs. Iemand stelde dat we moesten oppassen dat we die impact niet gaan overschatten, omdat wij in een soort ‘AI bubbel’ zitten. Andere werkgroepen vinden hun thema waarschijnlijk ook héél belangrijk. Ik vind het goed om dit in perspectief te zetten en ik denk dat ik zeker in een ‘AI bubbel’ zit. Maar na er even over nagedacht te hebben blijf ik toch echt bij mijn standpunt we de impact enorm aan het onderschatten zijn op dit moment. Welk ander thema dan generatieve AI gaat zoveel impact hebben op ons onderwijs in de komende 5 jaar? Volgens mij komt er niet eens iets in de buurt.