Blogs

Nieuwe beste gratis Chatbot

Zoals jullie weten gaat de ontwikkeling op het gebied van AI razendsnel. Er verschijnen ook constant nieuwe modellen. Is de betaalde versie van ChatGPT nog steeds de meest krachtige? En wat is dan de beste gratis chatbot?

TLDR: De betaalde versie van ChatGPT blijft de krachtigste optie. De ‘Nauwkeurige Modus’ van Copilot (Bing Chat) is de beste gratis chatbot.

Test

Ik ben al een tijdje bezig met een Custom GPT bouwen voor het middelbare schoolvak Economie. Hoe goed deze werkt test ik door het een geheel examen te maken (info hier beschikbaar). Ik vind dit een mooie test want het test of het taalmodel kan redeneren, schrijven, rekenen en bronnen kan lezen. Deze test is zeker niet perfect maar geeft zeker een indicatie van hoe goed het taalmodel is. Ik heb met verschilende chatbots het gehele examen gemaakt (alle data openlijk beschikbaar hier). Dit is het resultaat:

Betaalde versie chatGPT

De custom GPTs zijn het meest krachtig. Dit was te verwachten want hierin zitten extra instructies en databronnen. We zien dat ik met de laatste versie tot bijna de volledige punten ben gekomen. De custom GPTs zijn een functie binnen de betaalde versie van ChatGPT. Verder zien we GPT-4 op de 4de plek, zoals de meesten weten is dit een heel krachtig algemeen model.

Copilot (Bing Chat)

Vorige week werd ik erop gewezen dat Copilot (Bing Chat) zou werken met GPT-4 en dat het gratis is. Dat klonk te mooi om waar te zijn dus ik ging het testen. Ik was erg teleurgesteld toen de standaard versie van Copilot een 6.5 scoorde, wat heel dichtbij GPT 3.5 zit. Iets later werd ik gewezen op de post van Edwin Vlems die vertelde dat de standaard versie van Copilot gebruik maakt van GPT 3.5 maar dat de andere versies (‘nauwkeuriger’  en ‘creatiever’) wel gebruik maken van GPT-4.

Dat heb ik natuurlijk wederom getest en tot mijn grote verbazing bleek het enorm goed te scoren. Op hetzelfde level als GPT-4 en in deze test zelfs ietsje beter.

Soms zijn dingen die ‘te mooi om waar te zijn’ toch echt waar

Soms zijn dingen die ‘te mooi om waar te zijn’ toch echt waar: We kunnen gratis gebruik maken van de kracht van GPT-4! Docenten op mijn onderwijsinstelling kunnen hier gebruik van maken maar het is nog wel dichtgezet voor studenten. Echter, als studenten met hun privé-account inloggen kunnen ze hier wel gebruik van maken.

Ik zou iedereen willen aanraden die nu nog met de gratis versie van ChatGPT werkt over te stappen op Copilot Nauwkeurige modus. Vertel het ook vooral aan je collega’s en studenten!

Hierbij de link: Copilot

[ik weet natuurlijk niet hoe lang dit blijft. Vanuit OpenAI lijkt dit een hele vreemde strategie te zijn. De beweegredenen om een betaald account te nemen verminderen hierdoor natuurlijk]

Andere chatbots

Wellicht hebben jullie gehoord dat Google met een nieuw model uitgekomen is. Deze is beschikbaar in 170 landen maar niet in Europa (Bron). En het lijkt erop dat de gratis versie niet in de buurt gaat komen wat we nu zien van Copilot. Ook Grok van Musk is nog geen interessante optie. Binnenkort lijken er wel wat krachtige open source modellen uit te komen. Die ga ik natuurlijk ook testen.

Conclusie

Wil je het meeste halen uit chatbots? Dan is een betaalde account bij ChatGPT nog steeds je beste keuze. Het heeft verschillende voordelen t.o.v. Copilot zoals context window en GPTs bouwen. Wil je echter niet betalen dan is Copilot een geweldige optie.

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?