BLOG

Perplexity.ai: Van simpele zoekmachine naar krachtige leeromgeving?

Het leek vooral een platform voor zoekfunctionaliteit, waarbij je verschillende modellen (zoals ChatGPT, Claude, enz.) kunt gebruiken om websearches te doen. Dus een concurrent voor Google Search. Maar na de introductie van de nieuwe Spaces-functionaliteit besloot ik een Pro-account te nemen om het verder te ontdekken. Lees hieronder mijn eerste bevindingen.

Het is redelijk vroeg in de ochtend, de kinderen slapen nog en mijn vrouw is muziek aan het luisteren hier op mijn vakantie-adres in de Ardennen. De zon schijnt ook nog eens! Tijd om te spelen met Perplexity.ai. Ik negeerde dit platform lange tijd. Af en toe kwam ik een enthousiaste gebruiker tegen, maar ik had nog niet de indruk dat ik iets miste wat ik niet ook gewoon met ChatGPT en Claude kon. Vorige week echter heeft Perplexity een nieuwe functionaliteit toegevoegd die me wel erg krachtig en interessant leek. Het heet ‘Spaces’, en volgens perplextity zelf zijn het gepersonaliseerde kennishubs binnen Perplexity waar gebruikers Threads (gesprekken) en bestanden kunnen organiseren rond specifieke onderwerpen of projecten. Tijd om eens een (proef?)abonnement te nemen en te gaan testen dacht ik.

Om vorm en inhoud samen te laten komen, heb ik dit artikel hieronder verder opgesteld als een demonstratie van de workflow die ik heb gebruikt. Achtereenvolgens heb ik:

1) een opzet voor dit artikel ge-cocreëerd met Claude.ai.

2) een ‘Space’ gemaakt in Perplexity, compleet met custom instructions om me te helpen met dit artikel. NB. Claude heeft deze instructies dan weer voor me geschreven, een trucje dat ik vaak toepas.

3) de opzet in Spaces gezet en perplexity aan het werk gezet.

4) de opbrengst hiervan heb ik weer in ChatGPT Canvas geplaatst, waar ik het uiteindelijke artikel aan het aanpassen ben tot dit artikel. 

Ik zal hieronder de stappen verder toelichten en daarmee ook het resultaat laten zien. Ik eindig met mijn eerste gedachtes over Perplexity nav dit experiment. 

Stap 1

Zoals ik al eens eerder heb beschreven, werk ik voor mijn schrijfwerk heel graag samen met Claude.ai. Ik heb een zogenaamd project aangemaakt, waarin Claude te horen heeft gekregen wat ik wel en niet prettig vind in het schrijven en heeft Claude verschillende voorbeelden van mijn teksten gekregen. Ik heb in dit geval Claude eerst gevraagd of Perplexity bekend is. Vervolgens heb ik de informatie over ‘Spaces’ uit de blogpost van perplextity toegevoegd (die kende Claude nog niet) en de volgende prompt gegeven: “In de bijlage heb je informatie vanuit een blogpost van perplexity over een nieuwe functionaliteit. Ik zag het altijd als een zoekmachine en vooral een wrapper om de betere modellen heen. Maar het lijkt toch echt heel functioneel te worden. Lees de bijlage goed en geef me in je gedachtes over de functionaliteit. Vanuit je eigen perspectief en dan vanuit het perspectief van een docent en dan vanuit het perpectief vanuit een student.” Op basis van deze prompt krijg ik een analyse van Claude. In een vervolgprompt vraag ik Claude om nog wat extra informatie op te nemen en een opzet voor een artikel te schrijven. 

Normaal plaats ik deze opbrengst in ChatGPT Canvas, maar nu ben ik naar Peplexitey gegaan voor stap 2 en 3 gegaan. 

Stap 2

In het screenshot (1) hieronder is te zien wat de opzet van een Space inhoudt. Je geeft het een naam en beschrijving en vervolgens kun je er custom instructions aan meegeven. Hierin beschrijf je wat je wilt dat Perplexity in de Space doet. In mijn geval stond er een instructie om met een bestaande tekst aan de slag te gaan en er verbeteringen in aan te brengen (zie screenshot 2). Met de Pro-versie kun je ook nog het achterliggende model kiezen. In dit geval heb ik Claude 3.5 sonnet gekozen. 

Minimize image
Edit image
Delete image
Screenshot 1: een Space maken

 

In heel veel opzichten is zo’n Space omgeving vergelijkbaar met GPT’s bouwen van ChatGPT en Projecten maken met Claude. Het geeft je een interactie die je kunt voorprogrammeren in allerlei opzichten, waardoor de interactie veel sneller/beter/fijner verloopt. Ook hetzelfde is de mogelijkheid (Pro) om er documenten aan toe te voegen. Hiermee kun je de custom instructions als het ware verder uitbouwen met voorbeelden en achtergrondinformatie die moeten worden meegenomen met je instructies. 

Stap 3

Ik heb vervolgens de door Claude gemaakte opzet in Perplexity gezet. Perplexity ging meteen aan de slag met 4 taken die ik in de custom instructions had gezet (zie screenshot 2 hieronder). Hier kwam meteen een duidelijk voordeel van Perplexity aan het licht. Het is heel erg goed in het zoeken en verwerken van informatie op het internet en het verwijzen naar die bronnen.  Je kunt in het screenshot de bronnen zien staan die gevonden en verwerkt zijn. Verder zie je rechts in beeld suggesties voor plaatjes die bij het stuk horen. Hierover straks nog meer. 

Minimize image
Edit image
Delete image
Screenshot 2: De eerste acties van Perplexity

 

Perplexity gaat vervolgens verder met de verbetersuggesties (screenshot 3). Je kunt hier meteen zien dat de eerste suggestie op zichzelf zinvol is, maar dat ik die niet heb opgenomen in het begin van dit artikel. Het is inhoudelijk niet slecht, maar staat vol met superlativen en klinkt erg Amerikaans. Om dit soort suggesties niet altijd standaard te krijgen, moet ik de custom instructions gaan aanpassen.

De rest van de output volgt dezelfde lijn. Perplexity voert netjes alle opdrachten uit en doet verbetersuggesties. Dat werkt eigenlijk best wel prettig, hoewel ik de UI een beetje rommelig vindt, met erg veel op het scherm.

Minimize image
Edit image
Delete image
Screenshot 3: De eerste verbetersuggestie

 

Ik heb nog één vervolgvraag gesteld om het aan te scherpen. In de vergelijking met andere platforms had Perplexity niet NotebookLM meegenomen. Aangezien Spaces qua opzet en functionaliteit erg veel lijkt hierop, heb ik gevraagd deze ook op te nemen. Hier zag ik wederom de kracht van Perplexity als AI-zoekmachine, want de tweede vergelijking was gewoon heel erg volledig en goed (zie Screenshot 4)

Minimize image
Edit image
Delete image
Screenshot 4: vergelijking met andere Platforms

 

Stap 4

Voordat ik de tekst in Canvas heb gezet, waar ik nu in het werken ben, zag ik nog een andere functionaliteit van Perplexity. Je kunt namelijk van je Space een zogenaamde ‘Page’ maken. Als je dat doet, wordt er automatisch een blogpost gemaakt van de inhoud van je Space. In dit geval dus van een oerversie van dit artikel. Het is wel in het Engels, en je kunt de tekst niet zelf aanpassen. Wel kun je Perplexity de tekst laten aanpassen en ook plaatjes zoeken of laten genereren die horen bij de onderdelen. Vervolgens kun je de blog ook publiceren. Bij wijze van experiment heb ik dat nu ook gedaan (https://www.perplexity.ai/page/perplexity-ai-van-zoekmachine-ZuBJ.3aOT0iyHfzX0EGcdg). 

Eerste voorzichtige conclusies:

Positief:

  • Perplexity is echt veel beter in het zoeken van informatie dan ChatGPT. Het verwerkt de bronnen ook meteen veel beter. 

  • Het kunnen kiezen van een model (Pro) geeft me in grote lijnen dezelfde functionaliteit als gewoon rechtstreeks werken in ChatGPT of Claude. 

  • Je kunt veel documenten toevoegen (Pro), vergelijkbaar met NotebookLM, waardoor je met de zoekfunctie erbij heel gericht kunt sparren met alle inhoud die je maar wilt. Als studie-omgeving dus heel krachtig. 

  • Je kunt ook plaatjes laten genereren (Pro) in Perplexity zelf. Het model wat daaronder zit is beter dan Dall-E van ChatGPT vind ik. 

Negatief:

  • Het is een vrij onoverzichtelijke UI. Het zal misschien wennen zijn, maar ik houd van een eenvoudige om in te kunnen werken zonder afgeleid te zijn door allerlei toeters en bellen. 

  • Je kunt niet zelf in de tekst editen, zoals dat wel kan in ChatGPT Canvas. Dat is echt een nadeel.

  • Het verschil tussen Pro en gratis is vrij groot. Zoals eigenlijk met alle modellen wordt het pas echt krachtig wanneer je een abonnement neemt, maar niet iedere leerling/student heeft daar het geld voor. 

Kortom –> Perplexity is een geduchte concurrent van Google search aan het worden, ook met de gratis versie. En als studie-omgeving is Spaces vergelijkbaar met NotebookLM, maar dan zonder de geweldige podcast functie van die laatste helaas.

Samenwerken

Perplexity zelf zet Spaces vooral neer als een omgeving om samen te werken aan projecten. Ik heb deze functionaliteit nog niet kunnen testen. Met Tom Naberink ga ik dit zeker nog doen en zal er dan een deel 2 van dit artikel over schrijven.

Voor nu ben ik vooral benieuwd of je uberhaupt al eens van Perplexity had gehoord en of je het zou gaan gebruiken of wellicht al gebruikt?

#AIinonderwijs #edtech #perplexity #artificialintelligence #onderwijs #innovatie

Scroll naar boven