Blogs

Praten met meerdere GPT’s tegelijk is geweldig!

Ik ben zeer enthousiast over custom GPT’s. Maar waarom praten we eigenlijk maar met 1 GPT? Er gaat een wereld van mogelijkheden open als we met meerdere GPT’s tegelijk gaan praten. We kunnen werken met interdisciplinaire teams, we kunnen custom GPT’s met elkaar in gesprek laten gaan en nog veel meer. In dit artikel wijd ik uit over mijn experimenten met het samenwerken met meerdere GPT’s tegelijk en wat voor mogelijkheden dit biedt voor het onderwijs.

Concept en de voordelen

Het concept is vrij simpel. In een chat window praat je niet slechts met één GPT maar met meerdere GPT’s. Deze GPT’s kunnen ook op elkaar reageren.

Intuïtief denk je wellicht dat de antwoorden niet veel krachtiger zullen zijn dan als je het aan 1 GPT vraagt omdat het uiteindelijk hetzelfde model is. Ik denk dat dat niet waar is, hierbij 4 mogelijke verklaringen:

1) We weten dat ChatGPT betere antwoorden geeft als we het een bepaalde persona geven, op deze manier kan je verschillende persona’s dus laten samenwerken, wat kan zorgen voor synergie;

2) We weten dat chatGPT soms niet meteen het beste antwoord geeft. ChatGPT kan namelijk kritiek geven op antwoorden die het zelf heeft gegeven en de antwoorden op basis van die feedback kan verbeteren.

3) We weten dat chatGPT soms niet meteen het beste antwoord geeft omdat het een te complex probleem is. Daarom werken we vaak met tree-of-thoughts prompting. Je zou de meerdere GPT’s kunnen zien als een complexe tree-of-thought methode.

4) We weten dat chatGPT soms niet meteen het beste antwoord geeft omdat er een bepaalde willekeur in het model zit (temperatuur). Als je dus 10x hetzelfde antwoord genereert kan het zijn dat er 1 van de antwoorden volledig verschilt van de andere antwoorden. Door verschillende GPT’s in gesprek te laten gaan met elkaar haal je de gekke antwoorden er waarschijnlijk (deels) uit.

Eigenlijk werkt het net al bij mensen. Als je gaat sparren met mensen die verschillende achtergronden, expertises en persoonlijkheden hebben komen er betere antwoorden uit.

Use cases

Projectleider van een multidisciplinair team

Er is weinig discussie dat interdisciplinaire teams waarbij mensen met verschillende achtergronden, kennis, vaardigheden, persoonlijkheden, enzovoorts, vaak beter presteren dan een individu. Problemen kunnen o.a. vanuit verschillende perspectieven benaderd worden en er is meer diversiteit aan vaardigheden en expertise om het probleem op te lossen. Als we dit weten, waarom praten we dan maar met 1 GPT?

Laten we voorstellen dat ik een scriptie moet schrijven. Ik vraag eerst aan ChatGPT welke 4 teamleden het zou voorstellen om een goed team te vormen. Daarna laat ik ChatGPT een volledig profiel schrijven van deze teamleden, inclusief wanneer ze moeten reageren in de groepsdiscussie en natuurlijk ook een mooie afbeelding erbij zodat het er leuk uitziet.

In onderstaande afbeelding zie je het groepsgesprek. Zoals je ziet is het enige wat ik heb gedaan de prompt: ‘Hallo Team! We gaan een scriptie schrijven. Brainstorm voor me voor een interessant onderwerp. Iets met de invloed van AI misschien?’ We zien dat alle teamleden hebben gereageerd vanuit hun eigen invalshoek en dat er meteen al interessante ideeen zijn gegenereerd.

Duits leren

Ik ben momenteel veel bezig met het maken van docentGPT’s, digitale versies van docenten. Als we meerdere GPT’s in 1 chatvenster kunnen krijgen wordt dat nog veel gaver. Hierbij een voorbeeld waarbij ik aan mijn Docent Duits GPT vraag om mij 10 woorden te geven die ik moet leren. Daarna vraag ik of ik met Rammstein kan praten over zijn muziek en in het gesprek moet hij die 10 woorden gebruiken. Als ik iets niet snap kan ik tussendoor altijd even aan mijn Duits Docent GPT om hulp vragen zoals je ziet. Wat je helaas niet ziet op de afbeeldingen is dat ik de GPT’s ook stemmen heb gegeven. Niet alleen lees ik de Duitse antwoorden maar ik hoor het ook nog eens. Ik zou zelfs simpel de stem van Rammstein kunnen klonen en dat hierin zetten. Wel grappig overigens dat de digitale stemmen nog niet makkelijk kunnen schakelen tussen talen. De Duits docent die hier dus zowel Nederlands als Duits praat krijgt een authentiek Duits accent als het Nederlands praat. Net als menig echt Duits docent denk ik 😊

Ik sta zelf behoorlijk verbluft van deze use case. Een taal leren op deze manier is echt vele malen leuker dan wat we nu doen op scholen. Vooral dat ik over alles kan praten met iedereen die ik maar wil en dat het niet alleen tekst is maar ook gesproken biedt enorm veel mogelijkheden. Als dit soort dingen straks publiek toegankelijk zijn ben ik heel benieuwd wat er overblijft van het taalonderwijs….

GPT’s met elkaar laten praten

Je kunt ook GPT’s maken en die met elkaar laten praten zonder jouw tussenkomst. Er is heel veel bekend op het internet over bekende mensen dus die zijn heel goed te imiteren met GPT’s. Hier heb ik Trump GPT en Wilders GPT bij elkaar gezet en ze gevraagd om te discussieren over of het verstandig is om ‘een muur te bouwen tussen Nederland en Belgie om de immigranten tegen te houden’. Natuurlijk hoeft dit niet de waarheid te zijn, maar het is wel heel leuk om te zien hoe zo’n gesprek zou kunnen gaan toch?!

Overige use cases

De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik zie bijvoorbeeld ook veel mogelijkheden voor gamification in het onderwijs. Het is vrij simpel om een spelshow na te bootsen met deze software inclusief de stemmen van de echte hosts. Als je bij de vragen die gesteld worden dan de relevante theorie van de cursus stopt dan heb je volgens mij heel makkelijk iets gaafs.

Conclusie

Zoals de titel van dit artikel luidt: Praten met meerdere GPT’s tegelijk is geweldig! Het biedt veel use cases, waarschijnlijk nog veel meer dan ik hier schets. Ik ga hier de komende tijd verder mee en ik hoop dat we snel een versie krijgen die we ook publiek kunnen delen.

Disclaimer

De software die ik hiervoor gebruik is publiek toegankelijk maar om het draaiend te krijgen op je computer kost het je wel wat tijd, energie en geld. Dit is zeker niet voor leken bedoeld. In de toekomst zal dit waarschijnlijk gewoon een functie binnen ChatGPT gaan worden is mijn verwachting.

De voorbeelden die ik hier heb laten zien zijn echte voorbeelden en ik heb niets ge-edit of iets dergelijks (ik ben Google niet 😊). Ik heb natuurlijk wel de leukste voorbeelden eruit gehaald.

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?