Blogs

Processen automatiseren met AI: AI die AI gaat aansturen

Ik probeer de ontwikkelingen op het gebied van AI nauw in de gaten te houden maar soms word ik verrast door de nieuwste technologische ontwikkelingen. De afgelopen dagen heb ik geëxperimenteerd met MultiOn, een AI-gedreven robot die taken voor je kan uitvoeren in je browser. Deze technologie biedt legio mogelijkheden om taken te automatiseren, maar brengt ook grote vragen met zich mee wat enorme gevolgen dit kan hebben.

Demonstratie

MultiOn is een robot die taken voor je kan uitvoeren in de browser. In onderstaande video zie je een demonstratie van MultiOn. Ik vraag het om de resultaten van de laatste 3 super bowls op te zoeken en dat te sturen naar mijn emailadres. Je ziet dat het deze taak gaat opdelen in subtaken. Dan gaat het 3 google searches doen naar die resultaten; het gaat naar outlook en stuurt een nette mail met de resultaten.

 

https://youtu.be/cpUlMJfe9iM

Eerste ervaringen

De eerste ervaring die ik had toen ik MultiOn gebruikte was best schrikken. Je hebt het gevoel dat je gehackt bent, want er gebeurt veel op je computer zonder dat je iets doet. In bovenstaande video zie je dat alles automatisch gebeurt. Je kunt er ook voor kiezen om bepaalde tussenstappen in te bouwen en dat jij MultiOn toestemming moet geven voor bepaalde zaken.

Na een eerste schrikmoment was ik zeer positief verrast wat het allemaal kan. Het voelde heel gaaf om te experimenteren wat het nu al kan en niet kan. Het werkt heel intuïtief en gaat redelijk snel. Al snel was ik aan het bedenken welke taken ik allemaal wilde automatiseren. Het systeem is op dit moment echter nog behoorlijk buggy.

Buggy

Na wat experimenteren merk je wel dat het nog ver van perfect is. Het werkt op sommige momenten heel goed (zoals ik laat zien in de demonstratie) maar op andere momenten nog helemaal niet goed. Op de manier zoals het nu werkt is het nog niet goed werkbaar en zou ik het niet aanraden. Het belangrijkste is dat het soms niet op de goede plek klikt en dat er dus iets anders gebeurt dan je zou willen.

Dit is echter wel iets om in de gaten te houden! Ze zijn namelijk bezig met een optie bouwen waarin je MultiOn dingen kan leren. Je kunt dan een proces voordoen en dan leert het de stappen die je doet. Op die manier kan je gemakkelijk dingen automatiseren en heb je dus heel veel invloed op dat het daadwerkelijk goed gaat. Sterker nog, je kan het helemaal op jouw manier laten doen. Op die manier kan je er dus ook voor zorgen dat MultiOn gebruik kan gaan maken van ChatGPT en CoPilot binnen je office pakket.

Toekomstbeeld

Wanneer de AI van MultiOn andere AI kan inzetten zoals ChatGPT (en zelfs je eigen custom bots!) dan kunnen we opeens enorm veel werkprocessen efficiënter maken. Dit is niet iets wat nog jaren gaat duren maar het lijkt mij heel logisch dat dit al in 2024 gaat gebeuren. We zijn gewoonweg al veel verder dan de meeste mensen denken.

Naast dat dit heel gaaf is baart dit een hoop zorgen. Binnen afzienbare tijd verwacht ik dat er grote efficiëntieslagen gemaakt kunnen worden door mensen die deze technologieën gaan inzetten. Hierbij enkele gedachtegangen die mij zorgen baren:

1)     Dit gaat als een enorme verassing komen voor mensen. In de presentaties en workshops die ik geef over AI merk ik dat veel mensen nog niet eens op de hoogte zijn dat er GPT-Vision is (waar deze technologie natuurlijk op gebaseerd is). Marcel Mutsaarts postte hier maanden geleden al over dat studenten foto’s kunnen maken van hun huiswerk en dan de antwoorden meteen kunnen krijgen. Docenten zijn hier nog niet eens van bewust, laat staan deze nieuwe technologie.

2)     De mensen die hier wel gebruik van gaan maken, hebben enorme voordelen ervaren t.o.v. mensen die deze technologie niet gebruiken. Het voelt alsof deze technologie op korte termijn gaat zorgen voor meer ongelijkheid.

3)     Dit leidt mogelijk tot zoveel efficiëntievoordelen dat dit kan leiden tot werkloosheid. Hopelijk kunnen we het vooral inzetten om de kwaliteit te verhogen of tot meer productie te komen maar bij sommige taken is er een bepaalde output nodig en dat kan door minder mensen worden gedaan.

Conclusie

Een hele interessante ontwikkeling op het gebied van AI. MultiOn werkt nu nog niet goed genoeg dat ik het zou aanraden maar het is volgens mij wel een duidelijke voorbode dat er een hoop gaat veranderen. We gaan de komende maanden ervaren hoe snel dit zich verder gaat ontwikkelen. Ik ben heel benieuwd.

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?