Blogs

Van theorie naar praktijk: De rol van AI in modern onderwijs.

Het is jou ongetwijfeld ook opgevallen. Er wordt nu al bijna een jaar heel erg veel gepraat over de potentiële kansen en gevaren van AI voor het onderwijs. De kansen van AI in het onderwijs lijken vooral te liggen bij het bieden van gepersonaliseerd leren. AI-tools kunnen in te zetten zijn in verschillende rollen, zoals tutor, leerling, coach of simulator, waarbij de constante beschikbaarheid van AI-tools en het vermogen om zich aan te passen aan individuele behoeften in niveau en vorm een grote kracht lijkt te zijn. Aan de andere kant worden thema’s als fraude, bias, issues met privacy en afhankelijkheid van AI-tools vaak genoemd als mogelijke gevaren.

In tegenstelling tot de grote hoeveelheid aandacht voor de potentiële kansen en gevaren, is er nog maar heel bekend over wat nu daadwerkelijk werkt en niet werkt. Het is hoog tijd om deze volgende stap te gaan maken. Daarom ga ik de komende maanden een experiment uitvoeren om de kansen en gevaren van AI concreet te toetsen binnen een concrete onderwijscontext. Hiervoor gebruik ik de ruimte van de HAN AI-sandbox omgeving. Hierin worden we gefaciliteerd om gericht na te denken over toepassingen in het onderwijs en om de eerste experimenten daadwerkelijk uit te voeren. Ik ga, met behulp van onder andere collega Onna Nieuwenhuis, verschillende AI-tools gericht inzetten in een cursus. We willen hierbij achterhalen wat do’s en dont’s zijn om AI-tools zinvol te gebruiken als verrijking van het onderwijs.

De grove opzet is:
–       Introductie met voorlichting over en training in verschillende AI-tools. Denk hierbij aan goed leren prompten en het aannemen van een kritische houding tav AI-gegenereerde output.
–       Inrichting en gebruik van GPT’s (gepersonaliseerde chatbots) ingericht
op de specifieke theoretische basis van de cursus:
o  Als tutor die extra uitleg verzorgt over de stof en die helpt bij
brainstormen over de transfer van theorie naar praktijk.
o  Als leerling die de student door middel van vragen helpt de stof te
begrijpen.
o  Als coach die helpt bij metacognitieve vaardigheden zoals de
planning.
o  Als simulator die stof kan overhoren.
–       Onderzoeken van de impact door interviews en andere metingen.

Als je net als ik erg benieuwd bent naar wat er nu eigenlijk echt werkt en niet werkt, nodig ik je uit om met me mee te denken. Iedere suggestie in de comments wordt gewaardeerd!

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?