Blogs

Weg huiswerk deel 2: GPT-4o is gratis

Op 13 oktober vorig jaar schreef ik dat de komst van ChatGPT4 vision het einde inluidde van het traditionele huiswerk (2) ChatGPT4-vision –> het einde van het traditionele huiswerk! | LinkedIn).

Gisteren heeft OpenAI het nieuwste model geïntroduceerd, GPT-4o. De o staat voor Omni, waarmee ze duidelijk willen maken dat het model niet alleen vanuit tekst werkt, maar van de grond af is opgebouwd om tekst én geluid én visie te gebruiken. Dat is op zichzelf al een indrukwekkend gegeven wanneer je een van de demo’s bekijkt (Introducing GPT-4o and more tools to ChatGPT free users | OpenAI)

Echter, er is nog iets veel belangrijkers aan de hand. OpenAI maakt deze nieuwe versie namelijk vrij beschikbaar voor iedereen, zonder kosten. Waar je tot nu toe je voor GPT4 met alle extra functionaliteiten zoals vision 20 dollar per maand moest betalen, hoeft dat nu niet meer. De consequenties gaan mijns inziens enorm zijn voor het onderwijs. Waar tot nu toe de gemiddelde leerling de gratis versie 3.5 gebruikte als tekst-naar-tekst tool, gaat nu iedereen de vele malen krachtigere versie 4o gebruiken, met vision! Hieronder puntsgewijs de eerste voor de hand liggende consequenties, zowel positief als negatief:

  • Huiswerk was al achterhaald, zij het voor een beperkte groep leerlingen met toegang tot de betaalde versie. Nu kan iedere leerling de smartphone op de lesstof richten en ChatGPT-4o begint de opdracht uit te schrijven in een fractie van een seconde. Dit lijkt me niet de bedoeling van huiswerk.
  • Naast vision is ook ‘voice’ een sterk verbeterde eigenschap van het nieuwe model. Het praat binnen 300 ms terug tegen je, waarbij de stem ook nog eens heel natuurlijk klinkt en op allerlei manieren is te beïnvloeden (“Praat wat sneller/langzamer, meer of minder dramatisch, zing het voor me” enz.). Iedere leerling heeft dus nu, gesproken of geschreven, eindeloos 24 uur per dag uitleg van een bijna alwetende tutor ter beschikking. Deze tutor is geduldig en kan op ieder gevraagd niveau eindeloos blijven uitleggen. Dit lijkt me een enorme verbetering voor het onderwijs.
  • De afstand tussen de school en de buitenwereld wordt nog groter als we niet uitkijken. Op de meeste scholen zijn smartphones verboden (niet onterecht vind ik overigens). Daarnaast is op de meeste scholen nog niet of nauwelijks aandacht voor AI. Dus de leerling mag op school geen AI gebruiken en krijgt geen onderricht in hoe hier verantwoord mee om te gaan. Vervolgens loopt dezelfde leerling het schoolplein af, start GPT-4o op en bevindt zich in een andere wereld. Dit lijkt me zeer onwenselijk.

Bovenstaande is een eerste inventarisatie van de korte-termijn effecten. Mijn oproep aan het onderwijs blijft hetzelfde als altijd. Verdiep je in AI en de toepassingen in het onderwijs en loop voorop ipv achter de leerlingen aan! Er liggen hele grote kansen en met wat kennis vallen de bedreigingen erg mee in mijn ervaring!

Workshop

Wil je je verder verdiepen in AI in het onderwijs en meer weten over wat de toekomst ons brengt? Schrijf je dan in voor de workshop die ik met collega Tom Naberink verzorg. We geven je wat achtergrond in de theorie van taalmodellen maar gaan vooral praktisch aan de slag. We leren hoe je goed prompt, hoe je je eigen chatbot kan bouwen en hoe je je lessen kan verbeteren door de inzet van AI. Geschikt voor zowel beginners en gevorderden. Voor meer informatie zie aivoordocenten.com/diensten.

Scroll naar boven
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?